Pátek, 19. dubna 2024

Zamezení prašnosti? Ano, za cenu propouštění lidí!

Zamezení prašnosti? Ano, za cenu propouštění lidí!
Chrudim - Areál nakládky a vykládky uhlí v kolejišti chrudimské železniční stanice obtěžuje prachem a hlukem obyvatele protějších domů. Ti svou nespokojenost tlumočili odboru životního prostředí města.

Společenství vlastníků bytových jednotek v ulici Československé armády chce docílit snížení prašnosti a hlučnosti pocházející z protější skládky uhlí.

Prach létá do oken

"Skládka uhlí z vagonů na vozidla odběratelů se provádí v kolejišti přímo před naším domem prakticky každodenně, a to pomocí mechanizace a zásobníku - násypky. Jsou ve velmi špatném technickém stavu. Uhelný prach se hromadí pod zásobníkem a dopravním pásem. Prach se neodklízí a při sebemenším větru nám létá přímo do oken," popisuje situaci předsedkyně společenství vlastníků bytových jednotek Jitka Šťastná.
Dopis adresovaný odboru životního prostředí Městského úřadu v Chrudimi se setkal s okamžitou odezvou.
"Spolu se zástupci společenstva vlastníků a Českých drah jsme provedli na místě šetření. Domluvili jsme se na určitých opatřeních, která by měla napravit současný stav. Termíny jsou stanoveny, nyní je na Českých drahách, zda je splní. Pokud by se tak nestalo, počkáme na další podnět obyvatel domu a budeme v šetření pokračovat," uvádí pracovnice městského odboru životního prostředí Dana Fraňková.
Vrchní přednosta uzlové Železniční stanice Chrudim Michal Štěpán tvrdí, že životní prostředí není znečišťováno ve větší míře než v minulých letech, protože výkony vykládky uhlí částečně poklesly.
"Připouštíme ale, že doplněním chybějící části oplechování násypky přispějeme ke snížení prašnosti. Generální opravu však nyní není možné realizovat, neboť středisko vykládky je závislé na kladném hospodářském výsledku. Kdybychom se dostali do červených čísel, mohlo by o zaměstnání přijít až patnáct zaměstnanců. Chápeme, že stěžovatele to zřejmě nezajímá, ale tento argument prostě zaznít musí," říká Michal Štěpán.

Práce až po šesté

K jistému zlepšení podle jeho slov přispěje opakovaný úklid zbytků uhelných substrátů, aby bylo maximálně eliminováno rozfoukávání prachu.
"Hlučnost sice nepřekračuje hygienické limity, ale omezíme v maximální pro nás přijatelné míře práce před šestou hodinou ranní," dodává přednosta.
Zdroj:Chrudimský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů