Pátek, 19. dubna 2024

Těžbě dala obec zelenou

Těžbě dala obec zelenou
Lukavec - Životní prostředí v Lukavci, vesnici, do které ještě před několika lety vítr vanul zdraví škodlivé látky z nedaleké Lovochemie, se hodně zlepšilo. Už zhruba před třemi lety nechal podnik z Lukavce odstranit měřič škodlivin s tím, že už není potřeba. Asi ze všeho tedy nejvíce místním lidem prospěla ekologizace provozu Lovochemie. Paradoxně však také ukončení provozu nedalekého překladiště kamionů RO-LA. "Kamiony totiž většinou nerespektovaly dopravní značení a cestu si zkracovaly obcí, takže doprava zde přinesla nejednu nebezpečnou situaci. Navíc nám zhoršovaly čistotu ovzduší," uvedl lukavecký zastupitel Ladislav Zalabák.
Mnozí se proto pozastavují nad tím, proč Lukavečtí dali zelenou těžbě štěrkopísku, který by ráda na hranici obce a sousedních Keblic těžila firma se sídlem v Toušni. "Těžba štěrkopísku by nám výrazně vylepšila obecní rozpočet, ze kterého budeme ještě několik let splácet dluhy za plynofikaci, vodovod a kanalizaci," vysvětlil starosta Josef Hlaváček. Obavy z prašnosti a z celkového zatížení životního prostředí podle něj nejsou na místě. "Existuje totiž projekt, jak by následně měla probíhat rekultivace. Například pískovna u Mělníka je velice pěkně zrekultivovaná a vodních ploch není nikdy dostatek," dodal zastupitel Zalabák.
O tom, kdy se štěrkopísek začne mezi Lukavcem a Keblicemi těžit, dosud nebylo rozhodnuto. Každopádně zastupitelstva obou obcí dala projektu zelenou.
Zdroj:Litoměřický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů