Pátek, 29. března 2024

Školy o solární energii nestojí

Školy o solární energii nestojí
Břeclav Jihomoravské školy nemají příliš velký zájem zlepšit svou výuku v oblastech obnovitelných zdrojů energie. Na dvoudenní seminář o využití programu Slunce do škol, který se konal na břeclavské střední průmyslové škole, přijeli zástupci osmatřiceti škol z dvou set pozvaných.
" První den přijelo pětadvacet učitelů a včera jen třináct. Z tak slabé odezvy jsme úplně zděšeni," přiznal Petr Jaroš, organizátor seminářů. Ve většině případů školy nechtějí poslat učitele proto, že jeho zástupci ve výuce musí podle nového zákona zaplatit dvojnásobek jeho mzdy. Další asi třetinu škol projekt vůbec nezajímá a jsou to podle nich vyhozené peníze.
Seminář pro učitele základních a středních škol pořádali zástupci Integrované střední školy energetické v Chomutově. Navazují tak na státní program Slunce do škol, v rámci kterého Státní fond životního prostředí vybavil více než tisíc škol jednoduchým solárním zařízením, na kterém mohou učitelé předvádět principy získávání energie ze Slunce.
" Současné osnovy nemají na takovou výuku prostor," tvrdí Jaroš " I když školy mají solární panely, využívají je k výuce tak dvě tři hodiny ročně. Cílem těchto seminářů je ukázat učitelům, jak mohou tyto pomůcky využívat celoročně a ve více předmětech." Děti by se podle něj měly s problematikou obnovitelných zdrojů energie seznamovat už odmalička.
Na přednášky zvou organizátoři i učitele škol, které solární systémy na svých školách nemají. " Mohou jej totiž přes internet sdílet s jinou školou, která je má. Nejmladším dětem jsou určena grafická schémata, ti starší mohou přímo počítat výhřevnost alternativních paliv, emise škodlivých látek nebo třeba tepelnou vodivost látek," popisuje hlavní výhody projektu Jaroš.
Školy o semináře ale nemají zájem. " Od nás jsme neposlali nikoho hlavně z organizačních důvodů. V minulých dnech u nás probíhaly písemné maturitní zkoušky a přijímačky do nástavbového studia, vysvětluje absenci zástupce Středního odborného učiliště v Hustopečích na semináři jeho ředitel Zdeněk Hrabal. " V současnosti se potýkáme s jinými problémy a peníze, které stát do projektu vložil, by se podle mě daly využít smysluplněji. Nám chybí například peníze i na zajištění běžné výuky," popisuje neutěšený stav ve školách Hrabal.
Zdroj:Rovnost - Brněnský a jihomoravský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů