Pátek, 19. dubna 2024

Lutopecny ochrání prameniště pitné vody stavbou kořenové čistírny

Lutopecny ochrání prameniště pitné vody stavbou kořenové čistírny

LUTOPECNY (Kroměřížsko) -- Odpadní vody z obce Lutopecny na Kroměřížsku již nebudou ohrožovat prameniště, odkud je odebírána pitná voda. Obci, kde žije kolem 560 obyvatel, se totiž podařilo získat dotaci na výstavbu kořenové čistírny. ČTK to dnes řekl starosta obce Josef Bazalka. Ve Zlínském kraji mají takové zařízení například v Hostětíně na Uherskohradišťsku či v Machové na Zlínsku.

Kořenové čistírny využívají přírodního způsobu čistění odpadních vod. Jde o umělý mokřad s výsadbou běžných druhů rostlin, nejčastěji rákosu. Ponořené části rostlin v kořenových čistírnách poskytují substrát pro rozvoj bakterií, které likvidují značné množství organické hmoty.

"Pro volbu tohoto typu čistírny hovoří především fakt, že v naší kanalizační síti je značné množství balastní vody. Klasická čistírna proto není podle zpracované studie v našem případě vhodná," vysvětlil starosta. Nyní kanalizace ústí přímo do Věžeckého potoka. Stavba čistírny bude zahájena ještě letos, s dokončením se počítá v roce 2006.

Výstavba čistírny a zhruba 2,7 kilometru nové kanalizace si vyžádá bezmála 31 milionů korun; 73 procent nákladů pokryje státní dotace. "Zbytek budeme hradit z vlastních zdrojů a úvěru," poznamenal Bazalka. Komerční úvěr sice zatíží obecní rozpočet, s jeho splácením ale pomůže výběr stočného. Provozní náklady kořenové čistírny nejsou vysoké.

Zdroj: Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů