Pátek, 29. března 2024

Hradec má výhrady ke stavbě spalovny

Hradec má výhrady ke stavbě spalovny

Poblíž Opatovic nad Labem se má nákladem 2,5 miliardy korun stavět spalovna odpadů. V první etapě by se jich tu mělo za rok spálit 96 tisíc tun.

Záměr vybudovat spalovnu vyvolal protesty řady okolních obcí. Vznikla také petice občanů, kterou podepsaly asi čtyři tisíce lidí. Vážné výhrady nemají pouze obyvatelé, ale také město Hradec Králové.

Připomínky k posudku

Náměstkyně primátora ing. Pavla Finfrlová uvedla, že v těchto dnech vrcholí hodnocení procesu EIA - vlivu stavby na životní prostředí.

"Je zveřejňován posudek na dokumentaci o hodnocení vlivu stavby na životní prostředí. Město Hradec Králové jej zveřejnilo na úřední desce 15. dubna a k nahlédnutí bude do soboty 30. dubna. Pak poběží patnáctidenní lhůta, v níž všichni mohou dávat připomínky."

Posudek vypracoval ing. Zdeněk Obršál z Chrudimi. Hradec Králové k němu má vážné připomínky a stanoviskem k posudku se bude zabývat rada města v úterý 3. května. Radnice nesouhlasí s tvrzením zpracovatele posudku, že není nutné v procesu EIA blíže konkretizovat množství dováženého odpadu z jednotlivých regionů republiky.

"Podle zákona 100/2001 musejí být hodnoceny surovinové zdroje a surovinou jsou v tomto případě odpady. Z popisu dopravních tras městem je patrné, že se tímto problémem zpracovatel nezabýval."

Spalovna je zbytečná?

Hradec Králové ukládá ročně na skládce 17 000 tun odpadů a už dnes plní požadavky stanovené legislativou pro rok 2010. Pavla Finfrlová připomíná, že není vyřešena dopravní situace do spalovny, ale především způsob manipulace se zbytky spálených odpadů, což má být ročně 27 až 30 tisíc tun škváry a popela, které musí být někde uloženy. Posudek to však neřeší. Výstavba spalovny s kapacitou 100 000 tun ročně se zdá být zbytečnou investicí.

Variant je více

Petice občanů připomíná variantní řešení likvidace odpadů - například mechanicko-biologickou úpravu a kompostárnu. Rovněž město důrazně požaduje zpracování dalších variant.

"Město s předkládanou formou spalovny nesouhlasí. Dosažení cílů daných legislativou lze dosáhnout jinými technologiemi, než je zařízení provozované v Liberci, na které se dokumentace záměru odvolává." Pavla Finfrlová je také přesvědčena, že navržená verze skládkování odpadové škváry a popela ze spalovny by představovala vážný zásah do krajiny v okolí Hradce.

Zdroj:Hradecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů