Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Americkým vědcům se při laboratorním experimentu podařilo vyvolat jadernou fúzi, která je dlouhou dobu považována za možný zdroj čisté energie šetřící životní prostředí. Vyprodukované množství energie však bylo příliš malé na to, aby jejich pokus bylo možné označit za průlom v úsilí vyřešit pro budoucí generace otázku alternativních zdrojů energie, napsala včera agentura AP. Experiment sice nepovede k získání zdroje čisté energie, mohl by však najít využití například v těžebním průmyslu, uvedl Seth Putterman, jeden z členů vědeckého týmu Kalifornské univerzity v Los Angeles (UCLA), který o experimentu informuje v dnešním čísle časopisu Nature.

Pouhé tři desítky ze zhruba 200 zemědělských subjektů hospodařících na Mladoboleslavsku dosud zažádaly o dotace na ochranu životního prostředí. Termín pro podání žádosti vyprší 30. dubna. Podle ředitelky Zemědělské agentury v Mladé Boleslavi Jany Broulíkové je to ale dáno dobrou bonitou zdejší půdy a vhodnými podmínkami pro pěstování obilí a cukrovky na velkých plochách. Mezi činnosti podporované touto dotací patří například zakládání travnatých pásů na svažitých půdách, pěstování meziplodin či zakládání takzvaných biopásů.

Magistrát hl. m. Prahy vydal v březnu další z řady publikací o životním prostředí v Praze - ročenku Praha Životní prostředí 2004. Ročenka je k dispozici jak v tištěné podobě (k zakoupení v 1. Městském mapkupectví v Žatecké ulici 2 a Českém ekologickém ústavu, k zapůjčení v Městské knihovně a Českém ekologickém ústavu), tak i ve verzi elektronické v html (a následně také PDF) formátu (www.praha-mesto.cz, rubrika Životní prostředí – odkaz Ročenky Praha ŽP).
Vybrané základní informace o životním prostředí v hl.m. Praze jsou k dispozici v informačním letáku – „miniročence“ (k dostání zdarma v Informačním středisku MHMP, Praha 1, Mariánské nám. 2).

Společné výzkumné centrum Evropské komise (JRC) schválilo specifickou metodu pro určení geneticky modifikované kukuřice Bt10. Tato metoda by měla být používána pro sledování přítomnosti kukuřice Bt10 v jednotlivých komoditách. Americké úřady oznámily Evropské komisi, že může docházet k neúmyslným dovozům neautorizované kukuřice Bt10 společnosti Sygenta do Evropské unie. Evropská komise se proto 18. dubna rozhodla implementovat ochranná opatření, podle kterých musí vybrané potraviny obsahující kukuřici dovážené z USA projít zvláštní certifikací.

Čtyři zastřelené volavky popelavé našli ochránci přírody při středeční kontrole kolonie těchto ptáků nedaleko Hustopečí nad Bečvou na Hranicku. Mohutné opeřence postřílel neznámý lump bez povolení v době hnízdění. Případem se proto zabývají i policisté. "Je to barbarství. Ještě nikdy jsem se nesetkal s tím, aby někdo střílel volavky přímo v kolonii,"zděsil se Miroslav Dvorský z Českého svazu ochránců přírody (ČSOP) ve Valašském Meziříčí. Na pravidelnou obhlídku jedné z nejrozsáhlejších kolonií volavek na rozhraní Přerovska a Vsetínska vyrazil s kolegou Tomášem Kašparem."Bylo vidět, že si střelci byli svého činu vědomi, protože se zjevně snažili zbavit se všech důkazů. Je dokonce možné, že jich zastřelili více, ale že ostatní těla odnesli pryč,"dodal ochránce přírody. Volavky podle něj nelze lovit bez povolení příslušného orgánu ochrany přírody a už vůbec ne v době hnízdění. "To vám nikdo nepovolí. Když zastřelíte dospělého ptáka a v hnízdě zůstanou mláďata, uhynou hlady,"zlobil se Dvorský. "Naposledy jsme povolení podávali vloni, ale to už je dnes neplatné. Bylo vystaveno na přesný počet kusů,"uvedla Kateřina Czyžová z odboru životního prostředí na hranické radnici. Barbarský střelec se podle ní dopustil přestupku a v případě dopadení mu hrozí pokuta až 10 tisíc korun."Obávám se, že ho těžko najdeme. Každopádně teď budeme lokalitu pravidelně hlídat,"řekl Dvorský.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů