Pátek, 29. března 2024

Problematický "odpad" sníh

Problematický "odpad" sníh
Znečištěný sníh by mohl uškodit vodě v řekách a potocích

LIBEREC 23. března (ČTK) - Obavy z vyvážení znečištěného sněhu do řek a potoků má v Libereckém kraji Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP). Především ve městech v Krkonoších a Jizerských horách z něj totiž po únorových a březnových vánicích vyrostly obrovské hromady. Radnice sníh likvidovaly a stále ještě likvidují hlavně z ulic, chodníků a křižovatek. ČTK to dnes řekla ředitelka liberecké inspekce Hana Kolářová.

"Ve sněhu se přitom kromě zbytků chemické soli skrývají i plastové lahve a další domovní odpady. Kdyby nakladače sníh vyklápěly přímo do potoků a řek nebo na jejich břehy, při tání by se škodlivé látky dostávaly do vody najednou a ve vysoké koncentraci," uvedla Kolářová. Pokud ovšem města vybudovala skládky sněhu v bezpečné vzdálenosti od potoků a řek, voda z vyvezeného tajícího sněhu tam proniká postupně a přírodu téměř neohrožuje. V nejlepším případě končí v kanalizaci a čistírnách odpadních vod.

Na sníh z ulic, vysypaný v Harrachově do lesa příliš blízko k řece Mumlava, upozornili nedávno inspekci ekologové ze Správy Krkonošského národního parku. "Firmu, která v Harrachově zajišťuje zimní údržbu, jsme požádali, aby sníh umisťovala dál od lesa i od řeky. Pokud vyvezený sníh poškodil i stromy na svahu, bude je firma muset dát do pořádku nebo vysadit nové," upozornila Kolářová. O pokutě ale ČIŽP neuvažuje, zatím totiž chce mezi horskými městy vést především osvětovou kampaň.

Na plochy k potoku se vozí sníh v Rokytnici nad Jizerou. "Nic jiného nám ale nezbývá, Rokytnice leží v kopci a nemůžeme sníh vozit až někam do rovin," uvedl starosta Petr Matyáš. Pracovník inspekce Vlastislav Fejkl připustil, že v Rokytnici a dalších horských střediscích není jednoduché vybrat pro skládky sněhu úplně bezproblémová místa. Radnice ale podle něj musí ohlídat, aby se v potoce nebo v řece neocitl sníh z několik desítek, nebo dokonce stovek nákladních aut.

Za komunistického režimu i krátce po listopadu 1989 sypala některá města v Libereckém kraji znečištěný sníh přímo do řek - například v Jablonci do Nisy nebo v Tanvaldu do Desné. Jablonec ale nyní již používá tři plochy na vyvážení sněhu na ekologicky přijatelných místech. Během letošní zimy tam skončilo téměř 30.000 metrů krychlových sněhu. V Tanvaldu mají podobné plochy čtyři, dvě z nich dělí od řeky alespoň silnice. Jilemnice vozí sníh na štěrkovou plochu za město, v Liberci slouží jako skládka sněhu zpevněná plocha na letišti. "Sníh tam mohou zadarmo ukládat také soukromé firmy nebo obyvatelé z Liberce," uvedl mluvčí libereckých technických služeb Michal Buzek.

Pokud by ČIŽP neuspěla při přesvědčování měst či soukromých firem, aby s kontaminovaným sněhem nakládaly šetrně k přírodě, mohly by přijít na řadu pokuty ve výši od 5000 do pěti milionů korun.

Miloslav Lubas fcz

ZDROJ: www.cizp.cz

 
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů