Pátek, 19. dubna 2024

Evropská unie říká „Hluku stop!“

Evropská unie říká „Hluku stop!“

Evropská unie v minulých dnech odstartovala další z řady celoevropských kampaní. Konkrétně má tato kampaň řešit jeden z nejtrvalejších zdravotních problémů na pracovištích v Evropě – hluk při práci. Akce začala symbolicky v mezinárodní den povědomí o hluku.

Evropská unie svou kampaní reaguje především na alarmující odhady, že jedna třetina evropských pracovníků (více jak 60 milionů lidí) je vystavena vysokým hladinám hluku po více než jednu třetinu své pracovní doby a dále téměř 40 milionů pracovníků (stejně obyvatel má celé Španělsko) musí alespoň po dobu poloviny své pracovní doby zvýšit hlas nad úroveň běžné konverzace, aby bylo slyšet, co říkají. Nová evropská směrnice o hluku při práci by měla vstoupit v platnost 15. února 2006.

Hlukem navozená ztráta sluchu byla uznána za „nejčastější a nezvratnou nemoc z povolání”. Hluk vás ve skutečnosti může připravit o mnohem více než jen o sluch. Hluk může zapříčinit úrazy, přispívat ke stresu spojenému s prací a při spolupůsobení dalších nebezpečných činitelů na pracovišti může navodit špatný zdravotní stav.

Statistiky EU ukazují, že hluk při práci zůstává nadále závažnou, avšak často podceňovanou hrozbou pro miliony evropských pracovníků. Tato problematika se dostala do popředí pozornosti, jelikož Evropská agentura pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci zahajuje svou rozsáhlou kampaň ve více než 30 zemích na evropském kontinentě. S podporou Evropského parlamentu, Komise a lucemburského předsednictví EU vyvrcholí kampaň pod heslem „HLUKU STOP!“ během každoročně konaného Evropského týdne bezpečnosti a ochrany zdraví při práci ve dnech 24. – 28. října 2005.

K tomuto tématu se také vyjádřil komisař EU pro zaměstnanost, Vladimír Špidla a to následovně: „Kampaň Evropského týdne s tematikou hluku byla načasována tak, aby podpořila zavedení směrnice EU o hluku v únoru příštího roku. Směrnice přinese mimo jiné novou limitní hodnotu pro denní hladinu vystavení hluku, a to na úrovni 87 decibelů. Zavedením směrnice a zvyšováním povědomí o hluku se Evropa dostane na správnou cestu k tomu, aby se stala tišším a zdravějším pracovištěm. Aktivity v této oblasti budou také posíleny ve strategii EU na rok 2007 v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci.“

Kampaň, která by měla být podpořena řadou tištěných a on-line vydávaných informací, včetně příkladů správné praxe, bude provázena tisíci událostí konaných v 31 evropských zemích, včetně členských států, kandidátských zemí a zemí ESVO.

Události koordinované sítí národních kontaktních míst agentury budou zahrnovat jak vzdělávací iniciativy a propagační kampaně, tak semináře a workshopy. Kromě toho budou podniky a organizace aktivní v oblasti bezpečnosti práce vyzvány k podpisu on-line charty kampaně, čímž projeví svůj závazek v oblasti účinnější kontroly hluku.

“Naším cílem není pouze zvýšit povědomí o mnoha rizicích, které hluk způsobuje na pracovišti a pracovníkům” řekl Hans-Horst Konkolewsky, ředitel agentury. „Stejně důležité je postoupit o krok dále a poskytnout nástroje, které pomohou zlepšit řízení hluku ve všech evropských průmyslových oborech a odvětvích. Kampaň bude zaměřena na široké spektrum zúčastněných subjektů a jejich prostřednictvím na jednotlivé společnosti, kterým poskytne příručky, kontrolní seznamy pro hodnocení rizik a příklady řešení z oblasti správné praxe, které budou všechny volně dostupné na našich internetových stránkách. Doufáme, že ve výsledku dosáhneme jasného pochopení toho, že hrozba hluku zdaleka překračuje rámec tradičních „hlučných“ průmyslových oborů a že hluk Vás může připravit o více než jen o sluch, ale také toho, že hluk je možno účinně kontrolovat a rizikům, která vyvolává, je možné předcházet, nebo je podstatně snížit.“

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů