Čtvrtek, 28. března 2024

Kdo nám vládne: Pragmatický ekolog Libor Ambrozek

Kdo nám vládne: Pragmatický ekolog Libor Ambrozek

Libor Ambrozek patří k mladší generaci vrcholných českých politiků, přesto je ostříleným matadorem a svou parlamentní kariéru zahájil již v roce 1996. Libor Ambrozek se narodil 2. 8. 1966 v Hodoníně. Po studiu gymnázia vystudoval v letech 1984 – 1989 Přírodovědeckou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Jeho oborem byla systematická biologie.

Ambrozek je ženatý, s manželkou Monikou ho spojuje společné studium na Přírodovědecké fakultě. Má dvě dcery – Magdalénu (2002) a Markétu.

Impulzivní Ambrozek se pustil hned v roce 1990 do politiky. Vzhledem k rodinnému zázemí vstoupil do Československé strany lidové. V té době pracoval na pozici řadového přírodovědce v Masarykově muzeu v Hodoníně.

Vstup do ČSL pro něho byla šance a velmi brzy se prostřednictvím politických kontaktů stal pracovníkem referátu životního prostředí Okresního úřadu v Hodníně. Psal se rok 1991. Zde vydržel dlouhých pět let a během nich si budoval svou politickou kariéru. Zaměřil se na ekologii a v roce 1996 absolvoval stáž na Ministerstvu životního prostředí.

V roce 1996 byl zvolen poslancem za Jihomoravský kraj. Zde se stal členem výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí až do svého jmenování ministrem. V roce 1996 se stal členem a v letech 1998 - 2002 byl předsedou Rady Státního fondu životního prostředí.

V prvním poslaneckém období patřil ke snaživým mladíkům ve sněmovně, v době Opoziční smlouvy byl jedním z pragmatických politků někdejší Čtyřkoalice. Dokázal kritizovat sociálnědemokratického ministra životního prostředí Kužvarta, dokázal se zalíbit ekologickým aktivistům. Odtam byl již jen krůček k funkci ministra životního prostředí ve Špidlově koaliční vládě.

Libor Ambrozek ihned po svém jmenování ministrem personálně vyčistil své ministerstvo a nezapomněl na své věrné ekology. Ministerstvo se pod jeho vedením zazelenalo rychleji než za jeho předchůdce Kužvarta. Ostatně sám Ambrozek byl až do roku 2002 předsedou Českého svazu ochránců přírody.

Neuběhl ani rok od jmenování Špidlovy vlády a pozice tehdejšího lidoveckého předsedy Svobody se hroutily. Ambrozek nečekal a přidal se ke Kalouskovi. Pragmatický ministr tak obhájil své místopředsednictví v KDU-ČSL a o rok později se stal ministrem rovněž v Grossově kabinetu. Není proto divu, že byl jmenován i do nové Paroubkovy vlády a je dost pravděpodobné, že nebude chybět ani v následující koaliční vládě ODS a KDU-ČSL po volbách v roce 2006.

Přesto dělá zelená lobby Ambrozkovi starosti. Nebývalé obrození české Strany zelených ubírá na síle jeho voličům a snižuje jeho hodnotu pro KDU-ČSL. Ambiciozní politik by se totiž rád viděl v čele KDU-ČSL. Dokáže čekat a jeho příležitost určitě nastane. Na rozdíl od svých předchůdců se dovede dohodnout s každým a neušpinil se korupčními kauzami. Když ho novináři přistihli, že se spolu s předsedou ODS nechá hostit na Karlovarském filmovém festivalu, odbyl to mlčením. Pikantní bylo, že jeho pobyt hradil elektrárenský gigant ČEZ, se kterým jsou ekologové v permanentním sporu kvůli Temelínu. Příště si dá Ambrozek jistě větší pozor.

Zdroj: Politikon

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů