Čtvrtek, 28. března 2024

Z Máchova jezera odbagrují bahno

Z Máchova jezera odbagrují bahno
Právě v něm se množí nežádoucí toxické sinice a brání koupání

Velké množství, až 400 tisíc kubíků bahna musí být odbagrováno ze dna největšího jezera v Česku Máchova jezera. Pokud by totiž bahno i nadále na dně jezera zůstalo, znemožňovaly by nebezpečné a zdraví škodlivé sinice koupání v něm, a tím prakticky zamezili cestovnímu ruchu v oblasti. Právu to sdělil Martin Dušek z Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky, která je správcem jezera.
Právě bahno, které se v průběhu desetiletí usadilo na dně jezera, je příčinou toho, že jezero zamořují sinice. Podle odborníků je ze dna jezera třeba odtěžit bahno, které by pokrylo jedno fotbalové hřiště o rozměrech stokrát 60 metrů do výšky 70 metrů.
"Na odbahnění jezera počítáme s kombinací klasické technologie, tedy použitím těžké techniky ve vypuštěné nádrži, a sacího bagru. Sediment bude odvážen železniční a silniční dopravou," zmínil Dušek.
Prostředky na odbahnění jezera budou v řádech stovek miliónů korun, a proto hodlá Agentura ochrany přírody a krajiny požádat o dotaci ze Strukturálních fondů Evropské unie.
"Pokud peníze získáme, začnou práce již letos na podzim. Snahou bude odbahnit Máchovo jezero co nejrychleji tak, aby v létě roku 2006 již mohlo plnit všechny své funkce včetně rekreační," podotkl Dušek.
Jak Právu již dříve řekl starosta Doks Zdeněk Krenický (ODS), bude bahno s vysokým obsahem fosforu likvidováno na odkalištích bývalých uranových dolů v nedaleké Stráži pod Ralskem. Podle Duška nemají sinice neblahý vliv jenom na cestovní ruch a koupání turistů, ale poškozují také vzácné vodní ekosystémy v ptačí oblasti Českolipsko a v evropsky významné lokalitě Jestřebsko-Dokesko, jež patří do soustavy chráněných území Natura 2000.
Máchovo jezero rovněž ovlivňuje sousední mimořádně cenné mokřady - například Národní přírodní rezervaci Novozámecký rybník nebo Národní přírodní památku Swamp.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů