Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Chránit životní prostředí před skleníkovým efektem a globálním oteplováním se rozhodli japonští vládní činitelé netradičním krokem - schválili na letní měsíce neformální oděv, v jehož rámci odloží saka a kravaty, aby bylo možné zmírnit klimatizaci.
Jak včera uvedla agentura AP, neformální oděv se bude nosit ve všech státních úřadech od června do srpna. Ministři vládního kabinetu půjdou příkladem a na zasedáních i tiskových konferencích budou k vidění v košilích s krátkým rukávem a volných kalhotách. Jen při jednání se zahraničními činiteli si oblečou tradiční obleky a kravaty.
Pro Japonsko je schválení neformálního oděvu velmi radikálním krokem. Na rozdíl od západních zemí, kde se neformální oděv stal mnohde součástí firemní kultury, v Japonsku není nedbalost v oblékání přijímána příliš vstřícně.

Rostoucí přebytky francouzského a španělského vína naleznou díky podpoře Evropské unie využití v průmyslu nebo skončí jako pohonné hmoty. EU dá vinařům na zpracování "jezer vína" na průmyslový alkohol nebo bionaftu 145 miliónů eur, oznámila v pátek Evropská komise. Za nežádoucí přebytek bylo ve Francii označeno 150 miliónů litrů jakostního vína a ve Španělsku 400 miliónů litrů stolního vína.

Šumperk - Jednu z největších investic do ochrany životního prostředí v historii regionu chystá na Šumpersku společnost Vodohospodářská zařízení Šumperk, jejímiž akcionáři jsou města a vesnice regionu. Stamilionová injekce z Evropské unie pomůže čtyřem sídlům zbavit se definitivně problémy se splašky.
"Projekt zahrnuje rekonstrukci a dobudování kanalizační sítě v Šumperku, Vikýřovicích, Sobotíně a Starém Městě, rekonstrukci čistírny odpadních vod ve Starém Městě a dostavbu čistírny v Šumperku," uvedl šéf Vodohospodářských zařízení Jiří Vepřek.
Celkové náklady podle něj přesáhnou částku šest set milionů korun. Evropská unie projekt podpoří pětasedmdesáti procenty, tedy částkou 15,6 milionu euro. Stát přispěje dvěma miliony euro. Vodárny zaplatí 1,9 milionu a čtyři sídla, kterých se projekt týká, téměř 1,2 milionu euro.
"Pro nás jde o jedinou možnost, jak se zbavit stálých problémů se starou kanalizační sítí, která je v dezolátním stavu, a problémů se splaškovými vodami v okrajových částech města, které kanalizaci vůbec nemají," uvedl starosta Starého Města Jaroslav Macek.
Výstavba začne v září letošního roku, dokončení je naplánováno na závěr roku 2007.

Hodonín Hodonínské společnosti Tespra a Vodovody a kanalizace ( VaK), získaly pro svou činnost certifikáty podle evropských norem. " Účelem certifikace bylo zkvalitňování služeb zákazníkům a ochrana životního prostředí," řekl hodonínský místostarosta Ladislav Ambrozek.
Hlavním předmětem činnosti Tespry je poskytování služeb v oblasti sběru, svozu, výkupu a úpravy odpadů, údržby zeleně a komunikací. Certifikace společnosti VaK platí pro provozování vodovodů a kanalizací a činností s tím spojených.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů