Čtvrtek, 28. března 2024

Ze starých sond v Hodoníně uniká do okolí ropa

Ze starých sond v Hodoníně uniká do okolí ropa
Ze starých nezajištěných sond v Hodoníně uniká do půdy a podzemních vod ropa. Zjistili to odborníci z Moravských naftových dolů a potvrdila Technická univerzita v Ostravě.
V Hodoníně jde přitom jenom o část starých vrtů a sond, které je potřeba zlikvidovat a které odborníci označují za vážný ekologický problém. Vládní studie z roku 2003 uvádí, že v regionu je více než dvě stě nezajištěných vrtů a padesát kališť s kontaminovanou půdou, ke kterým se nikdo nehlásí.
Ropa v Hodoníně v městské části Nesyt uniká z osmi průzkumných sond. Znečištění půdy a vody překračuje povolené normy. "Obrátili jsme se na městský úřad a Českou inspekci životního prostředí. Máme za to, že došlo k poškození životního prostředí," uvedla mluvčí Moravských naftových dolů Marie Schorchtova.
Sondy jsou ve vlastnictví zkrachovalé společnosti Flachs-Union z Benešova nad Ploučnicí. Firma je přitom koupila před dvanácti roky. V bývalém Československu těžila na tom místě ropu slovenská společnost Nafta Gbely. Flachs-Union nikdy ale těžbu nezahájila, sondy ani nezlikvidovala.
"Převzal jsem tuto těžební oblast za účelem dotěžení a postupné likvidace. Z Ameriky jsem si přivezl kopii dotěžovací technologie. Do cesty se mi ale stavěly samé komplikace. Dostal jsem se do začarovaného kruhu," řekl před pěti roky Alois Flachs, majitel společnosti Flachs Union.
Podle Moravských naftových dolů navíc existuje podezření, že se někdo ještě snaží z nyní nevyužívaných sond ropu odvážet pryč. V okolí sond se totiž objevily čerstvé stopy po této surovině. Moravské naftové doly získaly státní zakázku, aby staré hodonínské sondy zlikvidovaly.
Mluvčí České inspekce životního prostředí Eva Rolečková uvedla, že inspekce už podnět od Moravských naftových dolů obdržela a začne celý případ prošetřovat. "Počítáme s tím, že už tento týden se tam inspektoři vypraví," uvedla Rolečková.
V lokalitě Nesyt už přitom k úniku ropy jednou došlo, bylo to při povodních v roce 1997, kdy se do řeky Moravy dostala ropa ze sond navrtaných začátkem minulého století.
Staré vrty a sondy odborníci označují za velký ekologický problém. Kromě kontaminace půdy a podzemních vod ropou z netěsných sond a vrtů může unikat také jedovatý sirovodík. Při práci se starými vrty navíc hrozí erupce a kontaminované voda pak při výbuchu může vážně poškodit životní prostředí na několika stovkách metrů v okolí vrtu nebo sondy. Dokládají to příklady z Polska nebo Maďarska, kde k podobným haváriím došlo.
Ekologická katastrofa, kterou by staré vrty a sondy mohly způsobit, může navíc mít i mezinárodní dopady. "Pokud by se ropné látky dostaly do spodních vod, ohrozí zdroje pitné vody nejen na Moravě, ale i v sousedním Rakousku a na Slovensku," uvedl už dříve pro časopis Profit vedoucí oddělení útlumu a restrukturalizace hornictví Ministerstva průmyslu Milan Adámek.
"Staré vrty na jihu Moravy sledujeme pravidelně, problémy s nimi byly například při povodních na jihu Moravy, kdy je zaplavila voda," dodala Rolečková z inspekce.
Problém přitom není s novými vrty a ložisky, největší nebezpečí skrývají staré vrty a sondy vyhloubené před více než padesáti lety. Po druhé světové válce totiž státní podniky na jihu Moravy vyhloubily tři tisícovky průzkumných a těžebních vrtů, o jejich zabezpečení a likvidaci se nikdo příliš nestaral, normy navíc nebyly tak přísné, jako jsou nyní.
Některé staré vrty nebo nezlikvidované sondy se objevily až při povodních na Moravě v roce 1997 nebo nedávno, když například začala těžba štěrkopísku v zatopených štěrkovnách u Moravské Nové Vsi.


Ropa v Hodoníně

u První sondy vyhloubili těžaři v dnešní hodonínské části Nesyt už v roce 1910.
V této lokalitě je sto sedmdesát ropných sond v hloubce asi 170 metrů pod zemí.
V bývalém Československu tam ropu těžila slovenská společnost Nafta Gbely.
Sondy koupila před dvanácti roky společnost Flachs - Union. Firma zkrachovala, těžbu nezahájila a sondy nezlikvidovala.
Při povodních v roce 1997 unikla v této lokalitě ropa do řeky Moravy.
Sondy má nyní zlikvidovat společnost Moravské naftové doly.
Průzkumy Moravských naftových dolů a Vysoké školy báňské zjistily nadlimitní limity ropy v půdě a podzemní vodě a potvrdily, že ropa uniká i nadále.
V okolí vrtů na povrchu objevily Moravské naftové doly čerstvé stopy ropy.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů