Čtvrtek, 28. března 2024

Ve spalovně vybuchly sudy s hořlavinou

Ve spalovně vybuchly sudy s hořlavinou

Ve spalovně nebezpečných látek v Pustiměři u Vyškova hořelo. Odpoledne se vzňala hala s ředidly. Několik sudů s hořlavinou vybuchlo. Zbytky odpadu stále doutnají a hasiči je musejí prolévat vodou. Hlídat ohniska budou zřejmě celou noc. Škoda přesáhne milion.

Operační středisko dostalo informaci o požáru skladovací haly ekologické spalovny nebezpečných látek Ekotermex ve 13:45. Do Pustiměře u Vyškova dorazilo osm jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů.

"Oheň zasáhl uskladněné látky v lehké kovové hale s obloukovou střechou a rozšířil se na celý objekt o rozměrech 10 krát 50 metrů. Protože v hale hořely ředidla, barvy, oleje a zbytky léčiv určených k likvidaci, z požářiště stoupal sloup hustého černého dýmu," popsal iDNES požár mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid.

Hasiči zasahovali v dýchací technice. Zásah ale komplikovaly vybuchující dvousetlitrové plechové sudy se zbytky hořlavin. Požár zasáhl také deset 33litrových tlakových lahví, z nichž unikal hořící plyn. Hasiči proto lahve ochlazovali, aby zabránili jejich výbuchu.

Požár se podařilo dostat pod kontrolu ve 14:24. Ještě po 18. hodině ale zbytky odpadu doutnaly a hasiči je proto smáčeli vodou. Hlídat místo požáru budou zřejmě celou noc.

Při požáru unikla část nebezpečných látek do potoka Marchanka. Hasiči proto položili dvě norné stěny, aby se chemikálie nešířily. "Přesto nelze vyloučit, že část látek potokem protekla do řeky Haná. Škoda byla předběžně vyčíslena na milion korun," uvedl Haid.

Při zásahu nebyl nikdo zraněn. Případ prošetřuje i odbor životního prostředí Městského úřadu ve Vyškově a Česká inspekce životního prostředí.

Ve spalovně v Pustiměři hořelo i začátkem dubna. Tehdy se vznítila skladovací hala přímo u spalovací technologie a oheň zasáhl uskladněné zbytky sodíku a nemocničního materiálu. Hasiči stále prošetřují dvě verze, jak oheň mohl vzniknout - samovznícení uskladněných látek nebo nedbalost. 

Zdroj: Quick.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů