Sobota, 27. dubna 2024

Víkendové setkání nových členů Sněmu dětí

Víkendové setkání nových členů Sněmu dětí

O víkendu proběhlo v kempu v Sedmihorkách /CHKO Český ráj/ víkendové setkání nově vybraných členů(1) Sněmu dětí ČR pro životní prostředí (SDČR-ŽP)(2), který se letos zaměřuje na problematiku ekologie krajiny ve vztahu k jejímu  využívání a ovlivňování člověkem v minulosti, součanosti i budoucnosti. Toto setkání již dvanáctým rokem vždy na přelomu dubna a května organizuje Agentura Koniklec.
Víkendové setkání se skládalo s přednášek, besed a především exkurzí do krásného okolí nivy Libuňky i pískovcových skalních měst CHKO Český ráj v okolí Sedmihorek. Jako lektoři se ho zůčastnili: vedoucí správy CHKO Český ráj RNDr. Lenka Šoltysová, odborný lektor celoročního tématu RNDr. Václav Petříček /AOPK ČR/ a lektor komunikačních technik ing. Roman Šetka /Contactel s.r.o./ a bylo zaměřené na absolvování základních informací o technikách přírodovědného průzkumu, ekologického hodnocení krajiny, způsobech  ochrany přírody a krajiny  a životním prostředí, osvojení si základů prezentačních a komunikačních technik, týmových aktivit, her a vzájemné seznámení.

„Byla bych ráda, kdyby mi Sněm dětí pomohl či poradil, jak zabránit připravované výstavbě „holandského městečka“,“ ptala se Pavlína Malíková z Teplic nad Metují během setkání. Podobně ji doplnil i Matěj Man z Chotěboře: „U nás je zase problém s motokrosovou dráhou, která je i po jejím zrušení nadále využívána“.

Víkendové setkání všechny nové „sněmáky“ nadchlo a všichni už se těší na svou první účast na blížícím se jedinečném květnovém devítidenním setkání /27. 5. - 5. 6./, které je pro všechny členy Sněmu dětí nejdůležitější událostí roku. 

(1) Od 1. do 30. ledna 2005 uskutečnila pražská Agentura Koniklec výběrovou soutěž na obsazení míst nových členů za kraje České republiky, které nebyly zastoupeny ve Sněmu dětí ČR pro životní prostředí (SDČR-ŽP).  Čtyři tisíce přihlášek do Sněmu dětí rozeslaných na základní školy, gymnázia, DDM a neziskové organizace po celé republice oslovily 214 žáků a studentů, ze kterých bylo odbornou porotou vybráno konečných 31 nových členů /viz tabulka v příloze/.

(2) Činnost Sněmu dětí probíhá již dvanáctým rokem, v současnosti za patronace ministra životního prostředí RNDr. Libora Ambrozka a ve spolupráci s Českým rozhlasem, Agenturou ochrany přírody a krajiny /AOPK ČR/, sdružením Arnika, Hnutím Duha a dalšími. Letos se činnost sněmu uskuteční hlavně díky podpoře programu Státního fondu životního prostředí ČR.

V příloze najdete seznam nově přijatých členů Sněmu dětí.

Další zajímavé informace o Sněmu dětí najdete na adrese http://sdcr.koniklec.cz/.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů