Pátek, 26. dubna 2024

Komise a EEA dostaly cenu za rejstřík průmyslového znečištění

Komise a EEA dostaly cenu za rejstřík průmyslového znečištění

Tento první rejstřík průmyslových emisí do vzduchu a vody byl zprovozněn v únoru 2004. Zveřejňuje podrobné informace o znečištění u deseti tisíc velkých průmyslových podniků v EU a Norsku. Evropská informační asociace udělila EPERu první cenu v kategorii elektronických zdrojů jako tomu nejlepšímu z množství elektronických publikací, databází a stránek vyrobených na evropské úrovni v roce 2004. Komisař pro životní prostředí Stavros Dimas rozhodnutí okomentoval: "EPER umožňuje evropským občanům vyzkoušet si v praxi své ´právo vědět´, umožňuje jim například vidět, jak velké množství znečištění produkují velké podniky v jejich okolí a srovnat to se situací v jiných částech Evropy. Jsme pyšní, že naše snahy posbírat a dále šířit tyto informace byly takto oceněny."

Profesorka Jacqueline McGlade, výkonná ředitelka EEA, se přidala: "EPER je milníkem v poskytování informací evropské veřejnosti o okamžitém stavu životního prostředí. Evropská agentura pro životní prostředí plánuje stavět na tomto základu a vytvořit široký portál i s regionálními a lokálními informacemi o životním prostředí, které by do roku 2008 pokrývaly celé území členů EEA, tedy 31 zemí."

Evropský rejstřík emisí znečištění je prvním širokým registrem emisí velkých a středních průmyslových zařízení včetně průmyslových drůbežích a prasečích farem. Zahrnuje 50 různých škodlivin a shrnuje data od 15 "starých" členských zemí, ale i Norska a Maďarska, které s registrem spolupracují dobrovolně. Stránky EPERu hostí centrála EEA v Kodani. EEA v úzké spolupráci s Komisí zařídila proces sbírání dat pro EPER a byla zapojena i do designu a vývoje webových stránek.

Komise plánuje přeložit stránky EPERu do všech oficiálních jazyků Evropské unie. Francouzská, německá, italská, španělská, portugalská a řecká verze budou do rejstříku zahrnuty v květnu. Další by se měly přibýt, až budou k dispozici zprávy o emisích od všech pětadvaceti členských států Unie.

EU také směřuje k ratifikování Protokolu OSN o registrech vypouštění a přenosu znečištění podle Aarhuské úmluvy. Výsledkem bude stav, kdy EPER bude povýšen na plně srovnatelný evropský rejstřík emisí i přenosu znečištění, který bude poskytovat i takové informace, jako např., co podniky dělají s odpadem.

Evropská informační asociace (viz www.eia.org.uk) je mezinárodní uskupení informačních specialistů, jejímž cílem je rozvíjet, koordinovat a zdokonalovat přístup k informacím EU. Je zaregistrována jako nezisková organizace ve Velké Británii. Asociace usiluje o zlepšení kvality poskytovaných informací lobováním a právě udílením výročních cen.

Zdroj: ÚZPI

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů