Pátek, 26. dubna 2024

Magistrát chce tři miliardy na čistírnu odpadních vod

Magistrát chce tři miliardy na čistírnu odpadních vod

Pražský magistrát bude chtít od Evropské unie na přestavbu čistírny odpadních vod na Císařském ostrově téměř tři miliardy korun. Radní dnes také rozhodli o tom, že o dalších 2,1 miliardy požádají ministerstvo financí, informoval magistrát. Celková rekonstrukce čistírny, nutná kvůli předpisům unie na vypouštění odpadních vod, přijde na více než devět miliard korun.

Žádost o téměř tři miliardy korun bude směřovat na unijní fond soudržnosti. Kromě dotace od ministerstva financí by Praha chtěla získat ještě 50 milionů korun od Státního fondu životního prostředí.

Pokud by magistrát se žádostmi uspěl, z vlastních peněz by hradil zhruba čtyři miliardy korun. Podle radního Miloše Gregara (ODS) to budou peníze vybrané z vodného a stočného, z městského rozpočtu a z příspěvku provozní firmy Pražské vodovody a kanalizace.

"Udělali jsme první krok k tomu, abychom mohli včas podat žádosti o dotace," podotkl Gregar k dnešnímu rozhodnutí městské rady. Současná čistírna není vyhovující. Pokud nebude přestavěna, městu by hrozily po roce 2010 od unie pokuty.

Zásadní podmínkou pro rekonstrukci čistírny bylo listopadové rozhodnutí zastupitelů, kterým umožnili to, aby zařízení bylo na ostrově i po roce 2010. Nyní se připravuje další změna územního plánu, podle kterého se čistírna rozšíří do oblasti takzvaných zahrádek. Změna souvisí s úpravou projektu. Díky ní bude přestavba o polovinu levnější, než se původně předpokládalo.

Zdroj: www.estav.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů