Čtvrtek, 28. března 2024

Kutnohorská radnice chce lépe vymáhat poplatky za odpady

Kutnohorská radnice chce lépe vymáhat poplatky za odpady

KUTNÁ HORA -- Kutnohorská radnice se snaží zvýšit úspěšnost vymáhání poplatků za likvidaci komunálního odpadu. Ekonomický odbor radnice, jenž se vymáháním zabývá, proto posílí jeden nový zaměstnanec, řekl dnes novinářům místostarosta Bohumil Dvořák.

Do konce dubna, kdy vypršela lhůta pro zaplacení poplatků za odpady, obyvatelé podle vedoucího ekonomického odboru Richarda Zahradníčka uhradili 8,1 milionu korun z plánovaných 9,5 milionu. Včetně minulých let se dluh vyšplhal na 3,6 milionu korun. S dluhy za likvidaci odpadů se potýká i řada jiných měst.

Ekonomický odbor podle něj spravuje agendu zhruba 22 000 poplatníků. Každoročně jim rozesílá kolem 10 000 složenek. Musí zkontrolovat jejich proplacení a pokud je někdo neuhradí, začne je vymáhat. Když se to nepodaří, požádá město o exekuci přímo z účtu dlužníka nebo z jeho stavebního spoření, popsal Dvořák.

Tvrdý přístup vůči neplatičům se městu vyplácí. Obecně je při vymáhání všech poplatků, včetně nájemného, neúspěšné zhruba ve 20 procentech. V jiných městech ale dluží neplatiči 30 až 40 procent, poznamenal Dvořák.

Městu se podle něj osvědčily i služby vymahačské firmy. Větší případy se už s její pomocí podařilo vyřešit a dlužníci své pohledávky většinou uhradili. Pokud se zjistí, že někdo není solventní, město od vymáhání dluhu kvůli jeho nedobytnosti odstoupí.

"Těch případů ale není tolik a nejsou tak významné," ujistil Dvořák. Týká se to podle něj například sociálních případů, nesvépravných lidí nebo dlužníků, u nichž se nepodaří zjistit místo nynějšího pobytu. Všechny neplatiče ale radnice dál vede ve své evidenci.

Zdroj: Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů