Pátek, 29. března 2024

Obyvatelé Plzeňského kraje vytřídili loni o pětinu více odpadů

Obyvatelé Plzeňského kraje vytřídili loni o pětinu více odpadů

PLZEŇ -- Obyvatelé Plzeňského kraje loni vytřídili o pětinu více domovního odpadu než v roce 2003. U papíru, skla a plastů se zvýšila hmotnost vytříděných složek z 21,8 na 27 kilogramů na osobu. Podle Projektu tříděného sběru odpadů má do roku 2010 kraj třídit polovinu komunálního odpadu k dalšímu zpracování, nyní je to 17 procent.

"Už letos chceme zvýšit množství vytříděného odpadu na 35 až 38 kilogramů ze 160 kilogramů vyprodukovaných ročně jedním občanem kraje, řekl ČTK Marek Sýkora z Regionální rozvojové agentury, která projekt uskutečňuje. Jeho zadavatelem je obalová firma EKO-KOM. Financuje hlavní část pokračujícího programu.

Lidé z regionu vytřídili téměř o pětinu více plastů -- celkem 7,1 kilogramu na osobu, a o 23,4 procenta více papíru -- 11,5 kilogramu na osobu. Největším překvapením je více než stoprocentní nárůst vytříděného kovu na loňských 20 kilogramů na osobu. Tato komodita ale není hlavním záměrem projektu. Včetně kovu vzrostla loni výtěžnost odpadů v regionu o třetinu na 47 kilogramů na osobu.

"Plzeňský kraj, kde se do systému třídění EKO-KOM zapojilo už 98 procent lidí a 88 procent obcí, patří mezi tři nejlepší kraje v ČR," uvedla ředitelka oddělení využití odpadů EKO-KOMu Martina Vrbová. EKO-KOM poskytl regionu od listopadu 2003 do prosince 2004 celkem 7,2 milionu korun, letos dá na nákup kontejnerů a vybavení dotřiďovacích linek pět milionů korun a chce pokračovat v dalších letech. Další zhruba tři miliony půjdou letos na informační kampaň. Plzeňský kraj dal na environmentální výchovu půl milionu korun (letos 600 000 Kč), podíl obcí ve formě vlastních pořízených sběrných nádob činil loni 2,5 milionu.

Díky projektu přibylo od října 2003 do konce loňského roku ve 102 z 501 obcí kraje 471 sběrných nádob na vytříděné složky odpadů. Téměř polovina nádob o objemech 1100 až 4000 litrů byla na papír, třetina na plast a zbytek na sklo. Do září přibude 184 nádob, neboť obce s více než 500 obyvateli si podle smlouvy s EKO-KOMem musí za dvě sběrné nádoby do roka pořídit jednu vlastní. Ke konci loňského roku bylo v kraji 7243 nádob, z toho třetina na sklo, 37 procent na plast a zbytek na papír.

Zdroj: Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů