Pátek, 29. března 2024

Budoucnost odpadového hospodářství: chytré kontejnery a optimální trasy

Finské technologie sběru odpadů zahrnují logistické systémy, které navádějí sběrové vozy po jejich trasách a "inteligentní" nádoby, jež samy ohlásí, že jsou naplněné.
Budoucnost odpadového hospodářství: chytré kontejnery a optimální trasy
Jednou z podstatných položek nákladů při svozu odpadů představují náklady na dopravu. Nové technologie pomáhají tyto náklady snížit. Finská firma Ecomond Oy navrhla logistický systém, který hledá optimální trasu. Svozová vozidla jsou napojena na satelitní navigační systémy, takže řidiči mohou sledovat jednak svou polohu, ale také mohou dostat přesné instrukce o všech sběrových nádobách, které mají vyprázdnit. Údaje jsou poskytovány v počítači na mapě, která je založena na geografických informačních systémech (GIS).

Dopravní kontrolní systém TCS (Transport Control Systém) automaticky plánuje nejúčinnější sběrnou trasu. Počítače řidičů jsou ve stálém spojení se serverem TCS, což dovoluje, aby postup řidičů byl sledován ve skutečném čas. To zlepšuje obsluhu zákazníků, snižuje náklady i zjednodušuje práci řidiče.

Systém TCS také odstraňuje množství papírování v kanceláři, protože může automaticky zpracovávat faktury a požadavky zákazníků, stejně jako plánovat denní nasazení a trasy řidičů. Další významné úspory se vážou k dopravní době a výcviku řidičů. Obchodní operace systému TCS začaly v několika regionech Finska během loňského roku a společnost Ecomond Oy uvažuje o vývozu systému do evropských zemí.

NIKAM NEJEZDIT ZBYTEČNĚ

Dalším krokem ke zlepšení účinnosti sběru je vyhnout se zbytečným cestám ke sběrným nádobám, které není třeba vyprázdnit. "Inteligentní" nádoby finské společnosti Molok umí posílat textové zprávy s informací, že nádoba je z 80 % plná.

Kontejnery typu Molok jsou umísťovány pod zemí a mají velký objem, takže není nutné je vyprazdňovat často. Speciální odpadové vaky uvnitř nádob jsou opatřeny kovovými pásky a na vnitřních stěnách nádob jsou umístěny magnetické senzory. Když se vak naplní odpady, kovové pásky se přiblíží senzorům, propojí se a ze zařízení je automaticky vyslán signál (textová zpráva) do ústředí.

NÁDOBY ŠETŘÍ PENÍZE

Samotné zařízení, ani software nejsou již příliš nákladné a odhaduje se, že vstupní investici může podnik splatit během jednoho roku, zejména díky úsporám na dopravních nákladech.

Chytré nádoby, instalované ve švýcarských Alpách, například šetří místním sběrovým firmám 45 minut cesty v obou směrech při kontrole nádob, které nepotřebují vyprázdnění.

Systém byl již zaveden v několika evropských zemích, a to hlavně v místech s velkými výkyvy v množství odpadů, jako jsou parky, rekreační místa, sportovní centra apod.

Společnosti Molok a Ecomond Oy v současné době spolupracují, aby spojily své systémy tak, že signály lze přenášet přímo z nádob Molok do dopravních systémů Ecomond.

Nádoby, které potřebují vyprázdnit, jsou automaticky přidávány do rozvrhu řidičů. Software vyhledává optimální trasu, jak navštívit všechny kontejnery k vyprázdnění s co nejnižšími náklady. V poměrně řídce osídleném Finsku má tento systém své velké opodstatnění. I u nás by se však našly oblasti, v nichž by se podobný systém dobře uplatnil. Je otázka, zda je pro české firmy finančně dostupný.

AUTOR: Karel Smrčka
Zdroj:Odpady
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů