Pátek, 29. března 2024

Ropa, obnovitelné zdroje a dva svérázní prezidenti

Ropa, obnovitelné zdroje a dva svérázní prezidenti
Minulý týden se energetika stala terčem dvou pro nás významných prezidentů: nejprve si Václav Klaus vzal na mušku zákon o obnovitelných zdrojích energie, dva dny po něm se George Bush zaměřil na vysoké ceny ropy. Z protilehlých stran oceánu, každý z jiného úhlu, ale oba svorně projevili ostudnou neznalost tématu.
Ekonomové i přední banky varují, že na dnešní vysoké ceny ropy budeme možná už brzy vzpomínat jako na lepší časy. Zatímco světové rezervy ropy vystačí na několik desetiletí, blíží se kritický zlom, kdy objem vytěžené ropy začne nutně klesat, což při stále rostoucí spotřebě povede k prudkému a prakticky trvalému zdražení této suroviny. Tato chvíle je podle mnoha kvalifikovaných odhadů vzdálená už jen několik málo let.

Šetři ropou, Asie!
Průmysl vyspělých zemí i každodenní život každého z nás jsou přitom na ropě kriticky závislé: neumíme si svět bez ní představit a už jen její zdražení způsobuje velké ekonomické potíže. Proto také George Bush věnoval energetice v posledních týdnech hned tři významné projevy. V tom posledním slíbil svým občanům srazit cenu ropy: "USA budou politicky tlačit na státy spotřebovávající největší kvanta energie, jako jsou Čína a Indie, aby své odběry snížily, a na producenty ropy, aby zvýšili těžbu."
Od prezidenta země, která s pěti procenty obyvatel spolyká celou čtvrtinu světové produkce energie, zní taková slova neuvěřitelně. Je to jako z absurdního vtipu: Američan spotřebuje desetkrát více energie než Číňan a dokonce třicetkrát více než Ind.

Stabilizovat klima
V Evropské unii připadá na osobu dvaapůlkrát méně kysličníku uhličitého ve srovnání s USA, přesto jsou i tyto emise pro stabilizaci klimatu stále neúnosně vysoké. EU vidí cestu v obnovitelných zdrojích: ty by do roku 2010 měly zajišťovat nejméně deset procent výroby energie. K této cestě se zavázala i Česká republika, která slíbila zvýšit podíl obnovitelných zdrojů z dnešních 3,5 nejméně na 8 procent.
Prezident Václav Klaus ale minulou středu oznámil, že zásadně nemůže souhlasit se zákonem na podporu obnovitelných zdrojů energie, který nedávno schválil parlament - zákon prý nebude vetovat, ale zároveň jej ani nepodepíše. Zákon podobný těm, které nastartovaly už v 90. letech masívní rozvoj šetrných zdrojů energie v sousedním Německu, Rakousku a dalších evropských zemích, je podle Klause natolik hloupý, "že by jeho autor v žádné zkoušce z toho předmětu neprošel". Ostudně však propadá Václav Klaus, jehož text zdůvodňující odmítnutí zákona se na jedné straně hemží nekompetentními nesmysly, na straně druhé však věci neznalý prezident stejně jako pohádkový Neználek vynáší v daném oboru rezolutní soudy.

Zdůvodnění plné bludů
Neví, že spalování biomasy na rozdíl od uhlí nebo ropy nepřispívá ke klimatickým změnám. Neví, že tempo obnovy biomasy je o mnoho řádů rychlejší než rychlost, jakou v dávné minulosti vznikala fosilní ložiska. Neví, že mechanismus podpory podle zákona nezatíží státní rozpočet ani korunou. Neví, že podpora šetrných zdrojů energie povede ke zvýšení ceny elektřiny řádově o procento. Neví, že větrné turbíny ptáků zabijí řádově méně než elektrická vedení.
Klausovo zdůvodnění však v závěru obsahuje jednu moudrou pravdu: "Je to všechno daleko složitější." Český zákon má skutečně některé výrazné nedostatky, to když například mezi zdroje s nárokem na podporu řadí i existující vodní přehrady. To jsou ale věci, které můžeme napravit. Základ už je, i když bez podpisu Václava Klause.
Autor je předsedou Strany zelených
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů