Čtvrtek, 28. března 2024

Hasiči likvidovali nebezpečnou rtuť

Hasiči likvidovali nebezpečnou rtuť
KAROLINKA - Další nebezpečnou chemikálii museli v minulých dnech likvidovat valašští hasiči. V Karolince byla totiž nalezena nádoba s jedovatou rtutí, která by v případě uniknutí do kanalizace nebo řeky mohla způsobit ekologickou katastrofu.

K zásahu vyjeli hasiči ze Vsetína v pátek večer, pár minut po dvacáté hodině. Po příjezdu na místo zjistili, že nedaleko místní zbrojnice dobrovolných hasičů se v prostoru pro sběrné nádoby na odpad nachází pravděpodobně rtuť.
Nález proto odborníci okamžitě zajistili a umístili do přepravní nádoby. " Celkem se jednalo asi o jeden a půl decilitru nebezpečné chemikálie," upřesnil tiskový mluvčí Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje Ivo Mitáček.
Dodal, že po vyčištění kontaminovaného místa hasiči látku přepravili do vsetínské stanice, odkud ji zaslali ke zkoumání do specializované chemické laboratoře ve Frenštátě pod Radhoštěm. " Je možné, že rtuť někdo vyhodil do kontejneru, a ta posléze vytekla ven," soudí Mitáček.
Před takovým jednáním však hasiči varují: lidé podle nich nedomyslí, že látka se může dostat do kanalizace nebo potoka. " Tam pak hrozí otrava ryb či jiných vodních živočichů," upozornil mluvčí hasičů. Podotkl také, že pokud mají lidé v domácnostech nebezpečné chemikálie, mohou zavolat na známou linku 150 a požádat hasiče o spolupráci. " Přijedeme a látku si bezplatně převezmeme," potvrdil mluvčí. Páteční událost nebyla letos prvním podobným případem: už koncem minulého měsíce museli hasiči zasahovat ve Vsetíně. Žáci místní Základní školy Luh tady našli ampulku s neznámou látkou, učitelé si proto na pomoc přivolali hasiče, kteří ampulku zajistili a převezli do výše zmíněné chemické laboratoře. " Nakonec se potvrdila naše domněnka, že šlo o nádobku s thiokynatanem amonným, který mohl dětem v krajním případě poleptat sliznici nebo pokožku," shrnul případ Mitáček.
Zdroj:Valašský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů