Čtvrtek, 18. dubna 2024

Liberec a Jablonec dusí černé skládky

Liberec a Jablonec dusí černé skládky
Za pár týdnů už se uklidilo na 70 tun odpadků a libereckou radnici to letos stálo přes 200 tisíc korun

Liberec i Jablonec se zase letos stejně jako každé jaro topí v černých skládkách. Poté, co z ulic a mezí slezl poslední sníh, se v nejrůznějších lokalitách měst začaly objevovat větší či menší kupy odhozených odpadků, které musí na své náklady odklízet radnice.
Jen za pár týdnů už třeba Liberec zlikvidoval 15 černých skládek a odvezl z nich přes 70 tun smetí, řekl Právu v úterý Milan Šír z technického odboru liberecké radnice.

Největší skládka byla u výpadovky

"Od začátku jara jsme už uklidili skládky v celkem 15 lokalitách a odvezli jsme z nich přes 70 tun odpadů. Průběžně monitorujeme i zbývající lokality města, máme vytipováno dalších sedm míst se skládkami, ty jsou ale naštěstí menšího rozsahu. Rozpočet města úklid skládek zatím letos přišel na zhruba 230 tisíc korun, ročně na to ale v průměru vydáme kolem 900 tisíc korun," vysvětlil Právu Šír.
Zatím největší černou skládku nechali radniční úředníci společně s Ředitelstvím silnic a dálnic zlikvidovat minulý týden poblíž výpadovky na Prahu v Doubské ulici, kde se povalovaly metráky pneumatik, nábytku a dalších věcí.
"Bylo tam vše, od odpadů ze stavebních prací, pneumatiky, části vozidel, drobný komunální odpad či lednice. Přímo na místě jsme vše vytřídili podle druhu a postupně odvezli. Bylo zřejmé, že na skládku vozili odpad hromadně náklaďákem, a proto jsme místo opatřili i zábranami," líčil Šír. Paradoxní je, že zhruba 200 metrů od místa je takzvaný sběrný dvůr, kam mohou Liberečané vozit nadměrný odpad zcela zdarma.
Jen v málo případech se přitom podaří vypátrat původce skládky a jeho úmysl mu dokázat. Letos se to už ale úředníkům povedlo hned třikrát a výtečníci se teď budou muset zpovídat ve správním řízení odboru životního prostředí. Fyzickým osobám tam hrozí pokuta do 20 tisíc korun, podnikatelům ale dokonce v řádu statisíců.
"U černých skládek se ukazuje, že postupně ubývá pytlů s klasickým domovním smetím, převažují naopak odpady od drobných podnikatelů, jako jsou autoopraváři či hospodští. Nacházíme třeba pytle plné cigaretových špačků a účtenek z restaurací, kde ale bohužel chybí razítko," dodal Šír. Podobně je na tom i druhé největší město v kraji -Jablonec nad Nisou. Tady ale úředníci teprve mapují, kde všude haldy nepotřebného smetí lidé nechali.

Jablonečtí nezaostávají

"My jsme teprve dokončovali jarní úklid města a nyní postupně černé skládky mapujeme. Na jejich likvidaci máme vyčleněny řádově statisíce korun, obávám se ale, že to nebude stačit. Černé skládky se totiž objevují po městě průběžně celý rok, přestože máme zaveden docela dobrý systém likvidace odpadů," podotkla pro Právo vedoucí radničního oddělení životního prostředí Jitka Prousková.
Ve dvou předchozích letech město nakonec za rok na likvidaci černých skládek vydalo kolem miliónu korun. I Jablonečané přitom mají ve sběrném dvoře v Proseči možnost odevzdat velkoobjemový odpad zdarma.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů