Úterý, 16. dubna 2024

Hliník se neodstěhoval, v Blansku ho třídí děti

Hliník se neodstěhoval, v Blansku ho třídí děti
Blansko Víčky od jogurtů a alobaly z čokolád kluci a děvčata ze třetí a páté B v blanenské Základní škole TGM rychle zaplnili několik krabic. Výzvou k nové sběratelské vášni jim byla exkurze do městské knihovny, kde je zaujal koš naplněný právě těmito odpady.
Třídní učitelka páťáků Gabriela Vašíková záhy zjistila, že podobnou akcí se zabývají i mladší spolužáci ve třetí třídě, a tak společně s jejich učitelkou Janou Matuškovou připravily včerejší projektové vyučování nazvané Hliník se neodstěhoval do Humpolce, ale sbírá se ve 3. B a 5. B.
" Nápad děti zaujal, mnohdy zainteresovaly celou rodinu. Radim Skoták už například přinesl tři sta šedesát víček od jogurtů, která pro něj schovávají i spolupracovnice jeho maminky. Sběr se opravdu šíří geometrickou řadou," řekla Gabriela Vašíková. Nikolka Vladíková zase sbírku obohatila o nepotřebný jídlonosič, který přivezla až z Kotvrdovic.
Kluci a děvčata, zvyklí na třídění starého papíru a plastových lahví již ze školy, včera téměř celé vyučování hovořili o hliníku, zejména o jeho recyklaci a úsporách energie, které toto zpracování přináší. Vše podstatné jim vysvětlila Monika Vokalová z Ekocentra Blansko, která jejich píli a nadšení ocenila následovně: " Prozatím na sběr odpadu z hliníkových výrobků a jejich následnou recyklaci upozorňovaly jen ekologické organizace. Mne s tímto nápadem oslovila paní učitelka Vašíková. Zájem dětí je překvapivý, což je dobře. Jejich prostřednictvím lze totiž oslovit i rodiče. Ekologické návyky u tak malých dětí jsou v dnešní době nezvyklé. Pro velký zájem dnes vyhlašujeme další kolo soutěže ve sběru a na konci školního roku ti nejlepší od nás dostanou odměnu," dodala.
V rámci projektu se školáci včera lépe zorientovali v třídění odpadu, v matematice si navíc spočítali, kolik energie se sběrem dá ušetřit. " Překvapivá pro ně byla například informace, že recyklací výrobků z hliníku se uspoří sedmadevadesát procent energie, protože se nemusí vytěžit tolik bauxitové rudy. Poučné byly i poznatky, jak dlouho trvá, než se v zemi zakopané krabice, ohryzky, slupky z ovoce či cigarety rozloží," vysvětlila Jana Matušková.
Odpad z hliníku poputuje z Blanska až do Mníšku pod Brdy, kde je jedna ze tří firem na jeho zpracování v tuzemsku. Nugety z něho vyprodukované pak využije průmyslová výroba. " Akce všechny natolik zaujala, že ji od září rozšíříme i na druhý stupeň školy. Třeba projekt inspiruje také ostatní školy nejen v Blansku," dodala Monika Vokalová.
Zdroj:Rovnost - Brněnský a jihomoravský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů