Čtvrtek, 25. dubna 2024

Zvíře je tvor schopný pociťovat bolest

Zvíře je tvor schopný pociťovat bolest

Děčín - V současné době stále přibývá zvířat, která jsou týraná, nebo se jich jejich majitelé zbavují. Podle našeho práva je sice každé zvíře věcí, protože se s ním obchoduje, ale na druhou stranu od roku 1992 podle zákona, který se vztahuje na ochranu zvířat, je zvíře tvorem schopným pociťovat na různém stupni bolest a utrpení. Proto si zaslouží péči a ochranu ze strany člověka.

"To, že majitel nechá zvíře někde uvázané za účelem zbavit se ho, je již týrání zvířat," řekla vedoucí Městského útulku pro toulavá a opuštěná zvířata v Děčíně Eveline Jahelko-vá. Každý, kdo zvíře opustí s tím, že se ho tak zbaví, může dostat pokutu až deset tisíc korun.

Jedním takovým příkladem za všechny je příběh huskyho Kima, kterého zaměstnanci útulku nalezli zhruba před rokem přivázaného přímo u útulku.

Týráním zvířat však může být i to, že majitel nechá svého psa volně pobíhat po ulici.

"Tím psa vystavuje nebezpečí, že ho například srazí auto, a tím pádem už se jedná o týrání, " řekla vedoucí. Dodala také, že povinností každého, kdo najde opuštěné zvíře, je odevzdat jej na příslušném obecním nebo městském úřadě, v jehož katastru bylo nalezeno. Obecní úřad se pak o takové zvíře postará po dobu jednoho roku.

Zuzanka

Osmiměsíční kastrovaná kočička šedomourovatého zbarvení. Je temperamentí a mazlivá, bude dobrý myšilov na zahradě u domku.

Kely

Kely je čtyřletá fenka německého ovčáka. Je velmi klidná a hodná, ráda se mazlí, bude dobrý společník na zahradě i v bytě. Našla se v Želenicích.

Sam

Sam je zhruba rok starý kříženec jezevčíka většího vzrůstu. Sam má krátkou černou srst s pálením. Byl nalezen v Jílovém.

Mia

Fena středoasiata. Je nekompromisní hlídač, zbytečně ne-štěká. Toto plemeno je k cizím nedůvěřivé, vhodné ke zkušenému kynologovi.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů