Čtvrtek, 28. března 2024

Budoucnost ropy: více otazníků než odpovědí

Budoucnost ropy: více otazníků než odpovědí
Jednou z mála jistot kolem ropy je, že její spotřeba nebude klesat. Mezinárodní agentura pro energii včera sice uvedla, že v závěru roku - klíčovém pro vývoj na trhu - nečeká tak silnou poptávku jako dosud, ale to je předpověď jen pro letošek. Tatáž agentura totiž napsala, že z denní spotřeby zhruba 84,3 miliónu barelů se svět dostane v roce 2030 na 120 miliónů. Už loni poptávka stoupla o 2,68 miliónu barelů denně - tedy dvakrát rychleji než v letech 1993 až 2003.
Vládní agentura USA pro energetiku tento týden předpověděla, že ceny ropy zůstanou nad 50 dolary. Jak a zda ještě porostou, závisí na odpovědích na dvě otázky: kolik ropných polí ještě čeká na objevení a kolik bude třeba investovat do vytěžení stávajících..
Diskuse o dosud nevyčerpaných zásobách je sporem mezi pesimisty a optimisty. První tvrdí, že nová velká ropná pole, která by zvrátila globální vyčerpávání zásob, už objevena nebudou. Produkce suroviny začne podle nich už za několik málo let klesat. Optimisté kontrují, že stále se vyvíjející technika dokáže najít nové zásoby. Těžba bude dražší, nicméně zatím nenutí k přehnanému omezování spotřeby.
"Jsem přesvědčen, že pod zemí zůstává hodně ropy, která vystačí na stabilní zásobování ještě desítky let. Zřejmě jsou ještě neobjevená ložiska v Saúdské Arábii, Íránu, Iráku, ale i Libyi, kde se kvůli sankcím dlouho nepracovalo. Budoucnost patří východní Sibiři a Kaspickému moři. Hlavní ale bude nadále bezkonkurenčně Blízký východ," řekl HN analytik Frank Verrastro z Centra mezinárodních strategických studií, který se zabývá budoucností energetiky.

"Problém je v tom, že počínaje rokem 1985 svět více suroviny každoročně zkonzumuje, než objeví. Jedinou výjimkou posledního dvacetiletí byl rok 1991," upozorňuje na nepříznivý trend Peter Stark, konzultant analytické firmy IHS Energy, která se zabývá hledáním ložisek.

Těžit se bude, ne vždy levně
Stále častěji zmiňovanou možností je těžba ropy z takzvaných kanadských bitumenových písků. V provincii Alberta se takto nachází pod zemí možná až 180 miliard barelů ropy, ale těžba je v tomto případě kvůli zdlouhavému a komplikovanému oddělování ropy od písku nákladnější než jinde.
Naráží navíc na odpor mnoha ekologů a ochránců životního prostředí, stejně jako americkým Kongresem nedávno schválená těžba v aljašské rezervaci.
Experti hovoří o nadějných zásobách i u ruského ostrova Sachalin a u pobřeží Brazílie a Austrálie.
V západní Evropě se chýlí k závěru těžba ze zásob v Severním moři, kterou provádějí Velká Británie a Norsko. Oslo uvádí, že zásoby dojdou do padesáti let. Naději na pokračování těžby, která zajistila výjimečný blahobyt, však existuje. V ložiscích v Barentsově moři. Vzhledem k náročným klimatickým podmínkám bude i zde těžba, na níž se chtějí domluvit společně Norové a Rusové, dražší.

Producenti a konzumenti
Na ceně suroviny se zřejmě budou také stále více projevovat náklady na dopravu.
"Svět se ještě více rozdělí na velké spotřebitele a velké producenty. Mezi místy těžby a spotřeby budou velké vzdálenosti. Hlavními centry těžby budou Blízký východ, Kaspické moře, Rusko a možná západní Afrika, zatímco spotřebovávat se surovina bude nejvíce v USA, Evropě a východní Asii. Hlavní přepravní cesty čeká přetížení, například Malackou úžinu. Stále větší nebezpečí představují teroristé a piráti," řekl HN Frank Verrastro.
Oblast kolem Kaspického moře už velmi brzy posílí svoji strategickou důležitost. Společnost British Petroleum v úterý zahájila napouštění čerpací stanice na novém, 1770 kilometrů dlouhém ropovodu Baku - Ceyhan, který umožní export miliónu barelů kaspické ropy denně. První tankery by měly z přístavu vyplout koncem roku.
USA a Evropa se společně "starají" o spotřebu více než poloviny celosvětově vyprodukované ropy. Dohání je však Asie, kde je největší poptávka po surovině ve státech, které mají vlastních zásob málo nebo nemají téměř žádné - v Číně, Indii, Japonsku, Jižní Koreji.
Nejvíce rostla loni spotřeba v Číně (o 940 tisíc barelů) a ve Spojených státech (o půl miliónu barelů).
Přesto se Čína podílí na celosvětové spotřebě stále jen osmi procenty a Indie pouze třemi, zatímco u Spojených států a Evropy jde o šestadvacet, respektive pětadvacet procent. Tvrdí to na své internetové stránce analytická společnost Douglas-Westwood.

Výzvy k upřímnosti
Šéf největší americké petrolejářské společnosti ChevronTexaco Dave O'Reilly ovšem nedávno prohlásil, že se vážně obává střetu o blízkovýchodní ropu mezi Západem a Východem.
S názorem o zásobách Blízkého východu ne každý, kdo se v ropném průmyslu pohybuje, souhlasí. Saúdská Arábie a Kuvajt jsou naopak podezírány z toho, že své zásoby nadhodnocují. Totéž podezření se týká i některých společností.
Vlivný odborný časopis Petroleum Intelligence Weekly proto vyzval nedávno producentské státy i firmy, aby zveřejnily rozsah svých zásob a svět se dozvěděl, jak na tom s ropou doopravdy je.

Obavy Američanů
Řada amerických institucí a expertů varuje před přetrvávající americkou závislostí na dovozu ropy.
Dopis mnoha osobností, zorganizovaný skupinou s názvem Energy Future Coalition, adresovaný prezidentu Bushovi, podepsal například i bývalý poradce Ronalda Reagana Robert McFarlane. Ten tvrdí, že závislost na importu blízkovýchodní ropy ohrozí v budoucnosti obranyschopnost Spojených států a že ohrožení oblasti Perského zálivu válkami a terorismem je rizikem pro celý svět.
Hlasy volající po řešení tohoto problému za Atlantikem nejsou zdaleka nové. Už v listopadu 1973, v době embarga, které arabské země vyhlásily vůči Spojeným státům a části Evropy, prezident Richard Nixon oznámil projekt nazvaný Nezávislost. Do roku 1980 měl zemi zbavit závislosti na dovozu ropy a počítal s úsporami energie i rozvojem jejích alternativních zdrojů. Místo toho se ale naopak import suroviny do USA zvýšil.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů