Čtvrtek, 28. března 2024

Děti i dospělí posbírali za necelý měsíc přes pět tun odpadu

Děti i dospělí posbírali za necelý měsíc přes pět tun odpadu
LIBEREC – Přes pět tun nejen lehkých plastů, ale i ledniček, otomanů a pneumatik sesbírali za necelý měsíc ochránci přírody z parků a okolí Veseckého rybníka v Liberci. Do pravidelného jarního úklid se od 15. dubna zapojilo tři sta lidí, přičemž mezi sběrači převažovaly děti a studenti. Úklid probíhá v rámci celosvětové akce Ukliďme si svět 2005 a účastni se ho nejen školní třídy nebo skautské oddíly, ale i rodiny a jednotlivci.

"Nechceme jen uklízet nepořádek, nejsme žádná úklidová četa. Rádi bychom lidem ukázali, že normální je žít v uklizeném městě a ne mezi odpadky. Upozorňujeme lidi na to, že jen úklid nestačí, ale že je potřeba trochu se o své okolí zajímat," uvedla Květa Morávková ze základní organizace Českého svazu ochránců přírody Armillaria.

Právě zodpovědnost ke svému okolí však lidem mnohdy schází. "Když organizujeme úklid třeba na sídlištích, obracíme se často na přátele či dobrovolníky, kteří zde bydlí. Pomáhají nám i vyvěsit informační plakátky v okolí uklízené lokality. Díky nim přijdou pomoci i místní lidé, z vlastní iniciativy jinak přichází jen zřídka,“ poznamenala.

Nejvíce ochráncům přírody pomáhají školy, které si během akce uklidí okolí svých sportovišť a pozemků, často pomohou i s úklidem vytipovaných lokalit. „Pravidelně uklízíme Vesecké údolí s naučnou stezkou, lesík u teplárny nebo lesík u letiště." popsala Morávková.

Naposledy uklízeli ochránci v lesíku u libereckého letiště zvaného Opičák. Za pomoci nafukovacího člunu zde vylovili z přírodních tůněk a rybníčků pneumatiky, pytle sběračů naplnily plechovkami od barev, igelity, plastovými obaly všeho druhu a starým železem. „Nejvíce práce bylo se sběrem skleněných střepů,“ poznamenala Květa Morávková. Do úklidové akce se i přes nepřízeň počasí zapojilo na dvě desítky lidí.

Jarní akce Ukliďme si svět podle Morávkové bude pokračovat až do 15. května. "V budoucnu chceme využít při úklidu Liberce lidi odsouzené za méně závažné trestné činy k obecně prospěšným pracím. S mediační a probační službou jsme se již domluvili," konstatovala Morávková.

Organizované úklidy mají už dlouhou tradici. Roku 1987 se ochránci přírody v Austrálii rozhodli uklidit naplaveniny z pláži. Později se hnutí rozšířilo do Spojených států a odtud do Evropy. Před dvanácti lety se uklízelo poprvé v České republice a před osmi lety i v Liberci. Od té doby uklízejí ochránci přírody spolu s dobrovolníky město dvakrát do roka.
Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů