Čtvrtek, 28. března 2024

Spotřeba vody na osobu v domácnostech loni klesla na 102 litrů

Spotřeba vody na osobu v domácnostech loni klesla na 102 litrů
Spotřeba vody v České republice se po zastavení poklesu v roce 2003 loni opět snížila. Domácnosti odebraly 102 litrů na osobu denně, což je meziročně o jeden litr méně, vyplývá z aktuálních údajů ministerstva zemědělství. Podle ředitelky Sdružení oboru vodovodů a kanalizací Miloslavy Melounové se pokles zpomalil, ale nezastavil. Už tři roky se přitom čeká otočení trendu.

Spotřeba všech odběratelů rozpočtená na obyvatele loni klesla o více než tři litry na 159 litrů na den. V roce 1989 byla spotřeba vody na hlavu téměř dvojnásobná a odběr v domácnostech zhruba 1,7násobný.

Pokles spotřeby vody v tuzemsku je především reakcí na její zdražování po roce 1989. Loni přišel metr krychlový podle ČSÚ v průměru na 38,7 koruny, což bylo meziročně o korunu více. V roce 1993 činila cena asi 13,5 koruny za kubík. Vybrané vodné loni dosáhlo 11,6 miliardy korun, stočné 9,3 miliardy korun.

Proti průměru západních zemí Evropy je však cena vody v České republice stále méně než poloviční. Předloni v přepočtu činila asi 1,2 eura. V zemích EU to bylo podle údajů společnosti Veolia Water v průměru zhruba 2,7 eura.

Za snižováním spotřeby vody v Česku stojí i pokračující restrukturalizace a úsporná opatření v průmyslu. "Více šetří také domácnosti, které pořizují úspornější spotřebiče," řekla ČTK Melounová.

Spotřeba vody v domácnostech se pohybuje na průměru rozšířené Evropské unie, za vyspělými evropskými státy ale zaostává. Například britská domácnost má spotřebu na hlavu asi o polovinu a německá asi o čtvrtinu vyšší, vyplývá z údajů Veolia Water. K zemím s nižší úrovní spotřeby patří podle dostupných údajů se 113 litry na hlavu denně Belgie. Naopak poměrně hodně vody, 214 litrů za den, spotřebuje průměrný Fin.

Výroba vody loni v republice klesla na 710 z předloňských 734 milionů metrů krychlových. Ztráty v síti se přitom snížily na 21,4 z 23,3 procenta. Podíl obyvatel napojených na vodovod se blíží 90 procentům, kanalizaci mají zhruba tři čtvrtiny lidí.

Zdroj: Finance.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů