Pátek, 29. března 2024

Školáci mohou v soutěži Po stopách odpadů vyhrát počítač

Školáci mohou v soutěži Po stopách odpadů vyhrát počítač
Po stopách odpadů je název soutěže, kterou pro základní školy vyhlásily obecně prospěšná společnost České Švýcarsko a Správa Národního parku České Švýcarsko. "Vítězná škola získá výkonný počítač, který bude moci využít k výuce," řekla Jarmila Vrtílková z obecně prospěšné společnosti České Švýcarsko.

Poutavě zpracované přehledy na počítači o tom, jak se nakládá s odpady z domácností v místě bydliště školáků, mohou školy zaslat do 25. října na adresu České Švýcarsko, o.p.s., Masarykova 1094/4, 407 46 Krásná Lípa. Soutěžní příspěvky by měly obsahovat odpovědi například na otázky: kolik odpadů ve městě vzniká, kolik černých skládek je v okolí města, mají obyvatelé k dispozici kontejnery na tříděný odpad či proč by se odpady měly třídit? 

Hodnotit se bude nejen obsah a rozsah práce, ale i nápaditost a celkový dojem z prezentace. Nejlepší práce uvidí veřejnost při slavnostním vyhlášení vítězů v listopadu v kulturním domě v Krásné Lípě. Organizátoři si od soutěže slibují, že školy budou moci přípravou soutěžních prací zpestřit výuku výpočetní techniky, občanské nauky i přírodopisu.   

Vrtílková připomněla, že loni se konal první ročník počítačové soutěže. Téma bylo Ekoprojekt školy. V soutěžním příspěvku měli školáci informovat například o tom, zda se jejich škola podílí na nějakém zajímavém ekologickém projektu, zda pořádá Den Země či provozuje školní naučnou stezku nebo třídí odpady. Přihlásila se dvacítka škol. Soutěž vyhrála základní škola v Žalanech na Teplicku, řekla Vrtílková.   

Obecně prospěšná společnost České Švýcarsko je nevládní nezisková organizace, jejímž posláním je přispívat k šetrnému rozvoji Českého Švýcarska prostřednictvím ochrany přírodního prostředí a pozitivní prezentace. Založena byla v roce 2001 Správou Národního parku české Švýcarsko, městem Krásná Lípa a Českým svazem ochránců přírody. Provozuje informační střediska v Krásné Lípě, Jetřichovicích, Chřibské a Hřensku.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů