Sobota, 20. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Vyčištění pardubických průmyslových podniků Synthesia a Paramo bude podle ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana stát několik miliard korun. Dlouho odkládané práce na likvidaci starých ekologických zátěží ohrožují životní prostředí ve městě s devadesáti tisíci obyvateli. "Jedna etapa čištění Synthesie začne letos a další budou navazovat," řekl ministr. V Synthesii se za desítky let nashromáždilo přes milión tun nebezpečného odpadu. Celkem se pro Synthesii počítá s více než třemi miliardami korun. První na řadu přijde laguna železitých kalů. Další hrozbou jsou třeba odpady s výskytem těžkých kovů.

Překvapuje mne, že jedno z nejjednodušších a zároveň efektivních řešení problému současné nákladní dopravy, která ničí silnice a životní prostředí, se opomíjí. Přitom lépe a rychleji než mýtné by stačilo vyrovnat sazby spotřební daně benzínu a nafty.
Současná spotřební daň na litr nafty je 9,95 Kč, na litr benzínu 11,84 Kč. Domnívám se, že tomu je tak především díky silné lobby nákladních autodopravců. Je to problém v celé Evropské unii, na který upozorňují také lékaři a ekologové, vzhledem ke stoupajícímu výskytu astmatických onemocnění, jehož původ se spojuje s emisemi prachu, který produkují především naftové motory. Překvapením je, že ve většině zemí se investuje do drahých systémů na placení mýtného, ačkoli jednodušší by bylo financovat údržbu a výstavbu silnic prostřednictvím vyšší spotřební daně. Výsledek by byl v podstatě stejný, platilo by se víc při ujetí více kilometrů. Jediným záporem tohoto řešení by mohlo být, že by se vyšší daň platila tam, kde řidič natankoval a ne vždy na území, kterým projížděl. Vyšší spotřební daň však má i další výhody: motivuje k úspornému stylu jízdy a výběru vozu s nižší spotřebou paliva.
AUTOR: Michal Gaertner

Houbaři narazili na první letní houby - křemenáče, přestože v posledních dnech panuje chladné počasí. Podle mykologa Miroslava Smotlachy je to spíše výjimka. V lesích a loukách rostou hlavně obvyklé jarní houby. Se zprávou o nálezu křemenáčů se v pochlubil jeden z členů mykologické společnosti. "Volal od Lysé nad Labem, že nalezl první dva křemenáče dubové," uvedl Smotlacha. Křemenáč je podle něho houba, která začíná léto. Počasí tomu ale zatím neodpovídá. Zatím si houbaři domů odnášejí podtrnky nebo májovky. Objevil se ale i chorošovec sírový. Tato krásná žlutá houbička je mladá a čerstvá podle Smotlachy velice chutná. Brzy začnou růst i májové hřiby.

Kvalita podzemní vody v Evropské unii se pravděpodobně nebude řídit společnou evropskou normou. Naznačuje to hlasování poslanců Evropského parlamentu, kteří na konci dubna podpořili návrh nové směrnice na ochranu podzemní vody proti znečištění. Poslanci se přiklonili k návrhu Komise ponechat na členských státech, jaké seznamy a prahové hodnoty znečisťujících látek vytvoří, protože chemické složení podzemní vody se v různých částech EU liší. Žádné členské zemi však nebude dovoleno překročit již dnes platné prahové hodnoty pro obsah dusičnanů a pesticidů na litr vody. V budoucnosti bude moci Komise přezkoumat, zda nebude vhodné rozšířit platnost těchto dvou celoevropských standardů také o další.

General Electrics oznámila, že zdvojnásobí své výdaje na technologie šetrné k životnímu prostředí. Konglomerát, který produkuje výrobky od tryskových motorů, lékařských skenerů až po běžné žárovky, hodlá ročně vynakládat 1,5 miliardy dolarů na nové "zelené" produkty.

Saab představil vůz BioPower 9-5 s motorem upraveným pro spalování benzinu i etanolu. Při provozu na etanol má o 20 % vyšší výkon, protože toto palivo má vyšší oktanové číslo (je odolnější vůči samozápalům, takže snese vyšší kompresní poměr). V létě Saab nabídne kombinovaný motor i do všech verzí vozu 9-3.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů