Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Bydlení v hlukem zatížených oblastech se negativně projevuje na zdraví obyvatel. "Jedná se o to, že hluk nad 55 decibelů spolupůsobí na vznik stresové reakce, zvýšení krevního tlaku a tepové frekvence,"řekla Kateřina Valešová ze Státního zdravotního ústavu. "Při dlouhodobém vystavení nadměrné hlučnosti jsou fixovány negativní zdravotní účinky a hluk se může spolupodílet na zvýšení krevního tlaku a kardiovaskulárních chorob. Může dojít i ke zvyšování hladiny krevního cukru a cholesterolu,"dodala. Upozornila, že podle posledních výzkumů je nebezpečný i noční hluk, protože organismus vnímá zvukové vjemy i ve spánku. Dochází tedy k jeho trvalému zatěžování. Alarmující hluk, který známe z denního života (např. hluk přibližujícího se nákladního auta), je i během spánku identifikován jako nebezpečný a podvědomě dochází k aktivaci stresové reakce. Rizikovou skupinou jsou zejména starší lidé, občané pracující na směny nebo s poruchami spánku.

Velký Osek - Dětské chodítko, matrace i kabely. Takové nálezy objevily děti, které se podílely na úklidu obce. V Libickém luhu a u Bačovky nasbíraly během dvou hodin celých patnáct pytlů odpadků. "Tuto akci jsme dělali poprvé. Škola dostala od obce padesát tisíc na hřiště, tak jsme chtěli, aby to děti neměly úplně zadarmo," uvedl starosta Velkého Oseka Jiří Otta a dodal: "Polovina z těch dětí si navíc potom rozmyslí, jestli někam odhodí odpadky."Akce se ve Velkém Oseku zúčastnily čtyři desítky dětí, některé doprovázeli i jejich rodiče. Na Zálabsku nejde ale o jedinou aktivitu tohoto druhu. Malí obyvatelé Dětského domova v Býchorech se letos podíleli na úklidu bývalé vinické skládky, když jim v jejich škole nešel celý den elektrický proud.

Dvůr Králové - Zoologická zahrada získala druhého samce vzácné pralesní žirafy okapi. Pracovníci zoo ho přivezli v pátek z Basileje a umístili do karantény. "Během několika minut vešel Ahadi bez problémů do stáje a začal se zajímat o připravenou potravu, zejména čerstvé větve s listím. Pokud bude jeho adaptace probíhat bez problémů, veřejnosti ho představíme přibližně za tři týdny," vysvětlila Jana Myslivečková, vedoucí oddělení propagace. Do té doby mohou návštěvníci pozorovat v expozici a výběhu samce Deta. Dvorská zoo je jediná v České republice, která tato výjimečná zvířata chová. Dlouhodobým cílem zdejších zoologů je chovné stádo pralesních žiraf okapi.

Značný rozruch způsobila informace o spalování přebytečného obilí v elektrárnách. Aby se takové opatření zdůvodnilo, tvrdí se, že se jedná o obnovitelné zdroje. Trh se však takovými záležitostmi nezabývá. Zajímá ho jen výsledek - peníze. Protože příroda takové hodnoty neuznává, vzdaluje se ekonomika od ekologie.
Současný stav dokazuje, že ekonomika musí ekologii respektovat. Aby se nezvyšovala spotřeba surovin, energie a koncentrace škodlivých plynů, je nezbytná regulace trhu, která zamezí zbytečně produkci zboží nad skutečnou poptávku a nahradí kvantitu kvalitou.
Alois Palacký

Plodinová burza Brno (PBB) zatím nedokázala uspokojit poptávku elektrárenské společnosti ČEZ po nekvalitním obilí určeném na spalování. ČEZ předal na burzu poptávku na obiloviny, nevhodné pro potravinářské a krmné účely před dvěma týdny. Chce je spalovat jako takzvanou hnědou biomasu v teplárnách a elektrárnách. "Nedaří se zatím zajistit pro elektrárenské zkoušky obilí špatné jakosti," uvedl generální sekretář PBB Karel Zezula. ČEZ pro povinné technologické zkoušky požaduje zpočátku 150 tun závadných obilovin.

Oblíbeným dotačním titulem Operačního programu Průmysl a podnikání jsou Reality. Na co se nejčastěji zájemci ptají?
Program Reality umožňuje dostat až stoprocentní dotaci na náklady, kterými jsou demolice, sanace a likvidace ekologických zátěží. Vztahuje se těchto 100 procent i na demolice, sanace a ekologické zátěže, které jsou součástí projektu Rekonstrukce objektu?
Sto procent uznatelných nákladů, kterými jsou náklady na odstranění nevyužitelných staveb a ekologických zátěží, je možné uplatnit pouze v případě takzvaných výdělečných projektů.
Tedy u projektů, kde bude více než 25 procent rozvojových ploch určeno k převodu či pronájmu, a pouze u projektů Regenerace, Výstavba nebo Rozvoj průmyslových zón.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů