Pátek, 29. března 2024

Zákon neprošel, ale stát ušetří 300 miliónů korun

Zákon neprošel, ale stát ušetří 300 miliónů korun
Zákon o výstavbě dálnic neprošel, ale ani ekologičtí aktivisté tak úplně nevyhráli a Ludmila Havránková, přes jejíž pozemky má vést dálnice D11, dál žije v nejistotě.
Zákon byl namířen proti ekologům, a ti se s ním už potýkat nemusí. Ale nepodařilo se jim zabránit tomu, aby D11 vedla skrz chráněný Libický luh po náspu. Požadovali pylony. A nepomohlo jim, že se spojili s Havránkovou. Ta se nemohla dohodnout na náhradních pozemcích za pole, přes která má dálnice vést před Hradcem Králové. Ekologové od ní odkoupili pozemky - každý dva metry čtvereční. Domnívali se, že jako vlastníci stavebních parcel posílí svou vyjednávací pozici, pokud jde o les.
V tom ale stát moc neustoupil. Půlkilometrový násep přes Libický luh totiž bude stát 170 miliónů korun, most by přišel na půl miliardy.
V náspu ale mají zůstat prostupy, spojující obě části lesa. A na přání ekologů se u Žehuně rozšíří "zelený most", umožňující bezpečný pohyb zvěře přes dálnici.
"Nevyhráli jsme, stromy se už vykácely a násep se staví," připouští jeden z aktivistů, Miroslav Patrik. Co bude dál? "Počkáme, jak se zachovají k paní Havránkové. Pokud jí konečně vyjdou vstříc, nebudeme dělat problémy," dodává.
Havránková ale zatím neví, s jakou nabídkou úřady přijdou. Vloni proti ní zahájily vyvlastňovací řízení, pak ho zase zastavily. Odmítla 29 miliónů korun a má jim za zlé, že v oblasti, kde hospodaří, stát své pozemky prodal. "Pak k nám chodili lidé, kteří je koupili, a nabízeli mi je za několik miliónů korun za hektar," vzpomíná Havránková.
"To skutečně byla chyba," připouští lidovecký poslanec Jiří Hanuš, který zákon prosazoval. Tvrdí ale, že nyní se stát chce dohodnout. "Dostala by peníze a za ty by si koupila pozemky od soukromých vlastníků. Úředníci by je pomohli nalézt," vysvětluje Hanuš.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů