Úterý, 16. dubna 2024

Školní lavice vyměnili studenti za práci v lese

Školní lavice vyměnili studenti za práci v lese
LIBEREC – Ukázat studentům, že i oni mohou přírodě pomoci, je jedním z důvodů, proč do Liberce přijelo padesát mladých lidí z kutnohorského gymnázia Jiřího Ortena. „Je to pro ně inspirace, co se dá konkrétně dělat pro přírodu,“ řekl jejich učitel Jiří Posselt. Studenti i čtyři jejich učitelé si proto tento týden na vlastní kůži zkouší, jak se přesazují jedličky v lesní školce a jak se staví oplocenky.

Do Jizerek přijeli na pozvání liberecké Společnosti přátel přírody (SPP), která si pro ně kromě práce v terénu připravila i povídání o ptácích a program o netopýrech. Vyvrcholením celého týdne bude společný výlet k vodopádům Jedlové u Josefova dolu a orientační běh podle azimutu.

Pobyt studentů není podle slov Jiřího Posselta laděný pouze ekologicky, ale i historicky. „Chceme studentům přiblížit soužití Čechů a Němců. Tato lokalita se pro výuku tohoto tématu velmi dobře hodí,“ ocenil učitel.

Účast studentů z kutnohorského gymnázia v Liberci není náhodná. „Navazuje na týden ekologie, který jsem pomáhali před dvěma měsíci na jejich gymnáziu uspořádat,“ upřesnila Daniela Fialová ze SPP. „Naše občanské sdružení dělá výukové programy především pro školy z Libereckého kraje, ale v poslední době se nám ozývají stále častěji i školy z jiných regionů, ve kterých podobná centra ekologické výchovy chybí. Příští týden k nám přijede například základní škola z Mladé Boleslavi, se kterou se podíváme na naučnou stezku k Veseckému rybníku,“ dodala.
Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů