Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Brazilská vláda zveřejnila nové údaje, podle nichž amazonský deštný prales mizí téměř rekordní rychlostí. Podle údajů brazilského ministerstva životního prostředí bylo za rok - do loňského srpna - vykáceno 26 tisíc kilometrů čtverečních lesa. Znamená to, že vykácena už je celá pětina amazonského pralesa.

Stavebnictví. V Rusku lze ve střednědobém horizontu předpokládat zvýšenou poptávku po stavebních pracích, a to zvláště při výstavbě a rekonstrukci infrastruktury (silnice, dálnice, mosty, železniční koridory). Zvyšuje se také zájem o ekologické stavby (čističky odpadních vod, odsiřovací zařízení energetických zdrojů) a revitalizaci bytového fondu (opravy, rekonstrukce, zateplování budov). "České stavební firmy se mohou podílet i na stavebních pracích souvisejících s realizací dodávek velkých investičních celků," prognózuje dokument MPO.

O tom, že mezi námi žijí podnikavci, kteří se snaží vydělat i na povodních, svědčí případ, který se dostal k městskému soudu. Když se v roce 2002 hnala na Prahu velká voda, mnoho lidí přemýšlelo, jak si zachránit střechu nad hlavou. Našli se však i tací, kteří v povodni viděli balík peněz. Nastalé situace podle státního zastupitelství hbitě využil majitel autobazaru na Libeňském ostrově Radek M. Podnikatel uzavřel počátkem roku 2002 smlouvu s pojišťovnou.
Jakmile v srpnu vytušil, že by mu jeho majetek mohla odnést povodeň, obrátil se na pojišťovnu znovu. S jejím zástupcem Janem K. pak vyplodili dodatek ke smlouvě, v němž stálo, že autobazar není v zátopovém území.
"Touto změnou byl vytvořen předpoklad pro poskytnutí pojistného plnění vyššího o 6,5 milionu korun," uvádí obžaloba. "Hlavní líčení jsem nařídil na 7. června," řekl soudce Petr Novák. Pokud se vina obou mužů prokáže, hrozí jim až dvanáctileté vězení.

V Krčském lese je divné zvíře, volali lidé ve čtvrtek večer strážníkům. Krátce poté pozoroval odchytovou službu z patnáctimetrové výšky stromu vyděšený medvídek mýval. O kus dál ležela špinavá přepravka. "Mýválek s obojkem na krku se nakonec umoudřil a sám slezl dolů. Snažil se ale kousat," říká mluvčí městské policie Vilma Častová.
Vyhublé a stresované zvířátko hledá znovu důvěru k lidem v útulku pro kočky a exoty v Dolních Měcholupech. Co nalezence čeká? Dostanou ho lidé, kteří se o něj do konce jeho života dobře postarají.

Od zapálené skládky ve dvoře začaly ve čtvrtek večer hořet dva přilehlé domy v Sokolské ulici v centru Olomouce. Než stačili na místo dorazit hasiči, plameny přes okno jedné z budov poničily vybavení kanceláře.
" Na druhém domě požár znehodnotil fasádu a střechu," sdělila mluvčí krajských hasičů Vladimíra Hacsiková. Jak dodala, členové jednotek museli několik bytů a kanceláří odvětrat. Evakuovat obyvatele domů nebylo nutné. Podle vyšetřovatele se škoda vyšplhala na 250 tisíc korun. Jako příčinu vzniku požáru označil úmyslné zapálení skládky odpadu. Policisté proto případ vyšetřují pro podezření z poškozování cizí věci.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů