Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Vojsko utratilo dalších 1,2 miliardy korun "mimo režim zákona" o veřejných zakázkách. Mezi největší zakázku patří ekologická likvidace desítek tisíc tun staré munice, za niž Ministerstvo obrany zaplatí v letech 2004 až 2007 zhruba 2,4 miliardy korun. Vloni za to ministerstvo utratilo 361,5 miliónu korun.

Podblanicko - Na pěší výlet za poznáním údolím Blanice se mohou vydat v neděli 29. května všichni, kteří chtějí lépe poznat přírodní zajímavosti Podblanicka a zároveň udělat něco pro své zdraví. Trasu z Louňovic do Vlašimi pro zájemce připravila Správa Chráněnné krajinné oblasti Blaník společně s Podblanickým ekocentrem. "Akci pořádáme u příležitosti Evropského dne parků a tématem výletu je příroda a krajina CHKO Blaník," říká Martin Klaudys, který bude účastníky procházky provázet. K vidění bude bohatá jarní květena a nebudou chybět ani místopisné zajímavosti. "Údolí Blanice je pozoruhodné svými dubohabřinami, nivními loukami i skalnatými svahy," dodává Martin Klaudys. Účastníci vycházky se sejdou v 8.30 u autobusové zastávky v Louňovicích pod Blaníkem, kam je možné dorazit autobusem, který odjíždí z Vlašimi deset minut před osmou hodinou.

Travčice - Ačkoliv vlastníci desetihektarového lesa mezi Travčicemi a Nučničkami, který uhynul po povodni v srpnu 2002, stále čekají na grant ze Státního zemědělského a intervenčního fondu, pozemky budou již prakticky připraveny k rekultivaci. "Do konce května, jak bylo naplánováno, bude les zcela odtěžen. V úterý nastoupí štěpkovač. Poté se musí půda ještě chemicky ošetřit a připravit. Bude-li převaha obalované sadby, začneme dříve," uvedl odborný lesní hospodář Václav Komárek, který zpracovával projekty k získání grantu pro sedm vlastníků lesa. Pro získání grantu mají majitelé lesa podle Komárka velkou naději, protože podle jeho informací bylo postižení těchto lesních pozemků na SZIF ohodnoceno až 85 procentními body.

Potštejn - Jen málokterý návštěvník víkendové pouti přemýšlel nad tím, jak budou ulice vypadat po odjezdu nejrůznějších atrakcí a téměř tří stovek stánkařů. "Uklízelo se průběžně již od pátku. Pouze v sobotu a v neděli jsme naplnili odpadky 10 vleků. Dnes jsme odvezli dalších šest a navíc stejný počet kontejnerů," prozradil starosta Petr Dostál a dodal, že všech deset brigádníků, kteří se o úklid po pouti postarali, vytvořilo letos rekord. S nezbytnými košťaty a lopatami se hlavně zdejší senioři vydali do ulic včera o půl sedmé ráno a již v devět hodin byla obec pod hradem opět "jako ze škatulky". V minulém roce prý poslední pozůstatky po pouťovém veselí zmizely o hodinu později.

Dvůr Králové - Vzduch a jeho ochrana se staly námětem projektového týdne na Základní škole Strž. Děti se věnovaly tématu ve všech hodinách. Asi nejzajímavějším bodem byla výroba plynové masky. Žáci si také vyzdobili školu různými objekty, které jsou spojené se vzduchem, na chodbě jsou například motýli nebo vzducholodě. Samozřejmě nechyběly referáty o znečišťování ovzduší, ozonové díře a způsobu ochrany naší atmosféry

Linecký týdeník OÖ-Rundschau přinesl tuto nepříliš povedenou amatérskou fotografii, kterou měl pořídit čtenář Felix Ebner z Edlbrucku. Ten narazil v minulých dnech u obslužné cesty u Eisenhutu na kraji lesa v katastru příhraničního Leopoldschlagu na pasoucího se losa.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů