Sobota, 20. dubna 2024

Autem je to levnější než MHD, vzkazují radní

Autem je to levnější než MHD, vzkazují radní

Pražští radní připravují dramatické zdražení jízdného pražské hromadné dopravy. Jízdenka má stát buď 18, 20, 22 či dokonce 25 Kč! Takový krok je ovšem v rozporu se zájmy obyvatel  Prahy, protože povede jen k dalšímu nárůstu přebujelé automobilové dopravy. Tak jako při všech předchozích zdraženích totiž dá část lidí přednost jízdě automobilem.

„Smutné je, že ti, co se k životnímu prostředí chovají šetrně a využívají MHD, musí platit stále víc, kdežto ti, co ostatním prostředí „otravují“, neplatí kromě benzínu nic,“ komentuje chystané zdražování Vojtěch Toman z Dětí Země. „Místo tahání dalších peněz z kapes Pražanů by město mělo raději hledat úspory v neprůhledném hospodaření Dopravního podniku a jiné zdroje financování, např. mýtné za vjezd do centra po vzoru Londýna.“

Zvýšené jízdné má přitom podle propočtů magistrátu přinést jen asi o 200 milionů korun ročně více, což jsou zhruba 2 procenta ročního rozpočtu na pražskou dopravu. „Přestože zdražení přinese do rozpočtu pouze minimální částku, Pražanů se to dotkne velmi nepříjemně,“ varuje Toman.

Radní v čele s primátorem Pavlem Bémem by měli před nezodpovědným zdražováním jízdného odpovědět občanům na několik otázek:

·       k jakému úbytku cestujících v MHD v důsledku zdražení dojde?

·       o kolik peněz přijde Dopravní podnik v důsledku nárůstu lidí jezdících „načerno“, resp. kolik z výnosu z jízdného půjde na platy revizorů, které bude třeba přijmout?

·       kolik aut přibude v ulicích a jaký to bude mít vliv na další zhoršování kvality života v Praze, která v důsledku enormního nárůstu automobilové dopravy stále klesá (smog, hluk)?

·       o kolik se v důsledku toho zvýší počet astmatiků, alergiků, zraněných a zabitých?

kontakty:

Ing. Vojtěch Toman, Děti Země, email: dz.praha@seznam.cz, tel.: 606 566 368

Radovan Šteiner, radní pro dopravu, email: Radovan.Steiner@cityofprague.cz,

tel.: 236 002 321, 236 001 111

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů