Středa, 24. dubna 2024

Správa TANAP-u varuje pred znečistením Tatier olejmi

Správa TANAP-u varuje pred znečistením Tatier olejmi
Poprad/Vysoké Tatry (SITA) - "Odhaduje sa, že na území Tatranského národného parku (TANAP) vytečie pri spracovaní kalamity do prírodného prostredia približne 600-800 tisíc litrov oleja", informoval agentúru SITA vedúci odboru strážnej služby, envirovýchovy a propagácie Správy TANAP-u Juraj Švajda. V prípade používania minerálnych olejov to môže mať dlhotrvajúci negatívny vplyv na viaceré zložky životného prostredia - pôdu, vodu, flóru a faunu. Najzávažnejšie môžu byť problémy s kvalitou podzemných vôd, keďže územie národného parku je zároveň významnou vodohospodárskou oblasťou.

S takýmto názorom však nesúhlasí minister pôdohospodárstva Zsolt Simon. "Myslím si, že tí, ktorí zverejnili takýto údaj si úplne tieto údaje nepreverili, pretože to by znamenalo, že všetky stroje, ktoré sú na území TANAP-u, musia vypustiť svoje nádrže na zem, čo je asi technická nemožnosť," uviedol Simon. Ministerstvo nemá v súčasnosti žiadne informácie, že by niekde dochádzalo k únikom olejov do okolitého prostredia. V Tatrách podľa Simona pracujú nové a moderné technológie, ktoré vyhovujú najprísnejším kritériám, nie staršie ako štyri roky. Pri vyhlasovaní obchodnej verejnej súťaže na predaj drevnej hmoty Štátnymi lesmi TANAP-u boli stanovené aj podmienky, že pri ťažbe sa môžu používať len stroje s biologicky rýchlo odbúrateľnými mazacími olejmi.

Správa TANAP-u sa opiera o vyjadrenia českej spoločnosti Biona, s.r.o. so sídlom v Jersíne. Spoločnosť je najväčším českým výrobcom biologicky odbúrateľných olejov a plastických mazív. Biologicky dobre odbúrateľné oleje majú z hľadiska ochrany životného prostredia niekoľko výhod oproti minerálnym. Odbúrateľnosť biologických olejov je v rozsahu 90 až 97 %. U minerálnych olejov je odbúrateľnosť len 20 až 40 %. V prípade úniku do pôdy alebo vody dochádza v prípade biologicky odbútrateľných olejov k okamžitému rozkladu na vodu a oxid uhličitý, sú netoxické a neohrozujú spodné vody ani príslušnú faunu; pri rozklade uvoľňujú toľko oxidu uhličitého, koľko ho spotrebujú pri predchádzajúcej asimilácii a teda nemajú záporný vplyv na skleníkový efekt, doplnil Švajda.

Zdroj: www.orangeportal.sk
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů