Pátek, 19. dubna 2024

Potíže s hlukem festival nepoložily

Potíže s hlukem festival nepoložily

Hradec Králové - Téměř po roce se v Letním kině Širák opět rozezní hudba. Biograf v sobotu hostí třetí ročník festivalu alternativních žánrů Na jednom břehu. Ještě před měsícem ale všechno vypadalo jinak...

Pořadatele svázala smlouva

Hradecká kulturní a vzdělávací společnost (HKVS), která kino spravuje, stáhla letos z biografu hudební produkce. Důvodem byla stížnost jednoho z obyvatel okolních domů na hluk. Hygienici na základě měření opravdu zjistili, že koncerty překračují normy.

"Nakonec jsme pořadatele zavázali smlouvou, musí dodržet předpisy. Domluvili jsme se, že úderem dvaadvacáté hodiny razantně sníží hlasitost, abychom vyhověli limitům," řekl ředitel HKVS Miroslav Franc.

Jedním z protihlukových opatření pořadatelů bude instalace nové zvukové techniky.

"Úpravou dramaturgie a zvukového aparátu chceme vyhovět normám. Pokud i toto budou lidé považovat za hluk, zvažuji, zda takové akce v Hradci stojí za tu energii," řekla dramaturgyně festivalu Martina Součková.

Hvězdy z ciziny nepřijedou

Po policejní dvaadvacáté hodině pak hudební produkci vystřídá projekce dokumentu pod názvem Ticho v nás o tvorbě festivalu a o kultuře v Hradci Králové. Vizuální tečkou za festivalem bude půlhodinová ohňová show v podání známé skupiny Pa-Li-Tchi.

Festival sice problémy s hlukem ustál, ale kvůli zdlouhavým vyjednáváním museli organizátoři oželet hlavní hvězdy.

"Nemohli jsme čekat, až se domluví město s hygieniky, a tak jsme odvolali ruskou kapelu Huun Huur Tuu. Měli jsme už zařízené letenky, ubytování a další věci. Maďarskou skupinu Romano Drom jsme nakonec zrušili kvůli malému příspěvku z grantového rozpočtu kraje," řekla Součková.

Závěr patří exotickým ženám

I tak se ale mají návštěvníci na co těšit. Ve 14 hodin akci odstartuje originální rockový sbor Svatý pluk. Poté bude následovat freejazzová formace Limbo s hudební improvizací, kapela Fast Food Orchestra, která hraje ska, Nana Zorin s elektronickým beatem, Žáha se směsicí soulu a funky a bubenická partička Tubabu.

Závěr hudební části bude patřit exotickým ženám. Nejprve se představí polsko-kubánská vokalistka Yvonne Sanchez a poté i Ashwaq Abouua Kulaib z Jemenu. Zpestřením bude čajovna U poutníka a stánek s vegetariánskými pokrmy. Festival bude natáčet Český rozhlas, který chystá i živé vstupy.

Zdroj:Hradecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů