Pátek, 26. dubna 2024

Město Nýrsko se ptalo občanů

Město Nýrsko se ptalo občanů

Občané Nýrska měli v únoru a březnu tohoto roku možnost vyjádřit se k otázkám týkajícím se života ve městě. Dělo se tak prostřednictvím ankety realizované v rámci přípravy Programu rozvoje města Nýrska, který pro město zpracovává Regionální rozvojová agentura Plzeňského kraje spolu s Centrem pro komunitní práci západní Čechy.

 

Obyvatelé města jsou do přípravy programu zapojováni od samého počátku - měli možnost zúčastnit se jednání ke stanovení vize i jednání šesti pracovních skupin. V návaznosti na tato jednání byla mezi občany realizována anketa.

Občanů jsme se ptali jednak na obecné otázky týkající se jejich spokojenosti s prací zastupitelstva, jednak na otázky o konkrétních oblastech života ve městě – jeho vzhled, stav životního prostředí a infrastruktury, možnosti trávení volného času apod.

Prostřednictvím ankety měl každý občan Nýrska či spádové obce možnost vyjádřit svůj názor a ovlivnit tak podobu zpracovávaného dokumentu a tím i další směřování rozvoje města.

 

Celkem jsme získali a vyhodnotili názory od 106 občanů (resp. domácností) Nýrska nebo okolních obcí.

Z odpovědí respondentů vyplynulo, že většina z nich (61%)  je s prací radnice celkově spokojená. Za největší počiny radnice v posledních letech považují respondenti opravu komunikací a rekonstrukci ulic (53%), výstavbu sportovní haly při ZŠ Komenského (42%) a výstavbu nových bytů (30%).

Nejdůležitějšími oblastmi pro úspěšný rozvoj města jsou podle respondentů: průmysl a pracovní příležitosti (zvýšit počet pracovních příležitostí, vybudovat průmyslovou zónu, rozvoj podnikání), vzhled města (celková údržba a čistota města, oprava komunikací, vzhled náměstí) a cestovní ruch (zatraktivnit město pro turisty, zlepšit propagaci města). Velký zájem projevili respondenti o rozvoj volnočasových aktivit (ať už sportovních či kulturních) pro děti, mládež i dospělé.

V sociální oblasti lidem nejvíce leží na srdci péče o seniory (absence zařízení pro seniory), bydlení (nedostatek bytů větších než 2 1 a byty dostupné i pro sociálně slabší občany) a také nedostatečné zabezpečení služeb a obchodů.

V oblasti životního prostředí poukazují respondenti nejvíce na to, že v Nýrsku chybí klidné centrum (coby klidová zóna i centrum života), ale také na nedořešený systém sběru odpadů a centrální výtopnu na uhelné palivo.

Analýza odpovědí respondentů odhalila, že celkově nejproblematičtějšími oblastmi jsou oblasti infrastruktury, cestovního ruchu a volného času.

 

Výsledky ankety budou zahrnuty do prvního návrhu programu rozvoje města, který bude předmětem veřejného projednání. O termínu konání veřejného projednání budeme občany Nýrska včas informovat.

           

Všem účastníkům ankety děkujeme.

 

Jan Martínek (Centrum pro komunitní práci západní Čechy)

Ivana Hřebačková (Centrum pro komunitní práci západní Čechy)
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů