Čtvrtek, 28. března 2024

Do přírody unikly tisíce litrů nafty

Do přírody unikly tisíce litrů nafty
Podle prvních odhadů až deset tisíc litrů nafty z prasklého ropovodu společnosti Čepro vyteklo na louku a do dvou soukromých chovných rybníků na Táborsku. Širokým okolím se šíří nepříjemný zápach. Uprostřed lesů a luk mezi Bezděčínem a Želčí na Táborsku jezdily včera nákladní auta a bagry. Odstraňovaly ropnou havárii, kterou na své louce objevil ve čtvrtek soukromý zemědělec. Do spodních vod se látky pravděpodobně nedostaly.

Na havárii, kterou odborníci označují jako středně velkou, přišla rodina bezděčínského soukromého zemědělce. Ve čtvrtek odpoledne jela sekat krmení pro dobytek. Na Táborsku je to letos už druhá podobná událost. Ta první se odehrála v přibližně stejně velkém rozsahu na přelomu února a března ve Všechlapech. „Syn sekal trávu a uviděl, že na naší louce se objevuje nafta. Zjistili jsme, že se to dostalo do horního rybníka souseda Pecháčka i do našeho dolního rybníka. Ihned jsme volali firmu Čepro a hasiče,“ uvedl pětasedmdesátiletý majitel polností Ladislav Čížek, který se obává, že brzy bude na hladině rybníka počítat mrtvé ryby. Zatím úhyn nezaznamenal.

Vlastník se včera bolestně díval na bagry specializované firmy Dekonta z Kladna, které těžily zamořenou zeminu. „To bude velký zásah do krajiny, doslova morda,“ míní zemědělec, kterého všichni ubezpečují, že ho firma Čepro odškodní.

Podle předběžných průzkumů se zdá, že se hasičům podařilo zabránit rozšíření havárie do širšího okolí. Ve čtvrtek postavili na rybnících a na přítoku norné stěny. Místo, kde nafta vytékala, posypali absorpční látkou. „Nevýhodou místa zásahu je, že je tam svažitý terén, ale spodní rybník nemá propustek, takže dál nikam neteče,“ uvedl ředitel táborských hasičů Zdeněk Dvořák.

Mluvčí akciové společnosti Čepro Alena Čechová událost označila za lokální havárii. „Předpoklad hovoří o úniku deseti tisíc litrů nafty. Nejde o nic zásadního. Příčinou je zřejmě prasklina na ropovodu,“ uvedla mluvčí, která dodala, že firma z potrubí odčerpala zbytek nafty, aby přestala vytékat. „V každém případě majitele polností a rybníků odškodníme, děláme to tak vždycky,“ uvedla mluvčí. Firmě hrozí pokuta až pět milionů korun.

Likvidaci havárie pozorně sleduje vedení obce Želeč, které poukazuje hlavně na to, že nafta vytekla ve volné krajině. „Co naděláme. Stalo se, ale není to příjemné. Doufáme, že se havárii podaří bezezbytku odstranit,“ uvedla želečská starostka Dagmar Čaňková.

Havárii vyšetřuje Josef Jahelka z táborského městského odboru životního prostředí, který zdůraznil, že je teprve na začátku. Rozsah havárie však nepodceňuje. „Banalita to není. Každý únik nafty je havarijní. Nejpodstatnější pro bezděčínský případ ale je, že únik zřejmě zasáhl jen bezprostřední okolí a dál se nedostal. Povrchové vody jsou jednoznačně znečištěny, ale jestli to platí také o podzemních vodách, to ukážou až laboratorní testy,“ uvedl Jahelka, který se zatím odmítl vyjádřit k tomu, zda s firmou Čepro zahájí správní řízení. Vyšetřování musí nejprve prokázat míru zavinění. Dodnes není ukončeno vyšetřování letošní havárie ropovodu na přelomu února a března, kdy rovněž na Táborsku ve Všechlapech uniklo také několik tisíc litrů nafty.

Zdroj: www.BudNews.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů