Sobota, 20. dubna 2024

Dny bez úrazů začínají už dnes

Dny bez úrazů začínají už dnes

 Přestože podle statistik úmrtnost na úrazy v ČR v poslední době klesá, celkový počet úrazů roste. Úrazy jsou nejčastější příčinou úmrtí dětí a mladých lidí a v celé populaci jsou na třetím místě úmrtnosti. Prvních osm červnových dní bude ve členských městech Národní sítě Zdravých měst ČR (NSZM) zasvěceno Dnům bez úrazů (1. – 8. 6. 2005). Sedmý ročník kampaně bude věnován zejména prevenci dětských úrazů v dopravě. Dny bez úrazů proběhnou pod záštitou Ministerstva zdravotnictví ČR.

Tématickou spojnicí Dnů bez úrazů letos budou tři všednodenní situace, ve kterých hrozí úrazy dětem - cestování autem, na kole a dále při pěší cestě do školy. Kromě drobnějších akcí prevence úrazovosti v sobě program zahrne také tři velké kampaně zaměřené na zvýšení bezpečnosti dětí v dopravě  –  Bezpečná cesta do školy, Na kolo jen s přilbou a horkou novinkou letošního ročníku bude kampaň Pásovec zaměřená na používání dětských autosedaček. „Propagaci používání dětských autosedaček byla v minulosti věnována jen malá pozornost. Přitom z celkového počtu 24 dětí, které v loňském roce zahynuly při dopravnících nehodách, jich 15 zemřelo v automobilech,“ říká Mgr. Jitka Ivičičová z Centra dopravního výzkumu. „Celoevropská kampaň Pásovec je v roce 2005 v oblasti dětské úrazovosti v ČR novinkou. Vedle informačních materiálů a rad rodičům budou malé děti dostávat hračku ´Pásovce´ k upevnění na bezpečnostní pás autosedačky. Zvířátko pásovec má ochranný krunýř, který ho chrání podobně, jako autosedačka dítě,“ dodává Mgr. Ivičičová. Ve vybraných Zdravých městech, obcích a regionech se Pásovec bude dětem rozdávat v rámci červnových Dnů bez úrazů. Jejich rodiče budou poučeni, jak vybírat autosedačku, jak ji instalovat v autě, jak má být dítě připásáno apod. Celonárodní kampaň pochází z Nizozemí a v letošním roce se bude konat pod záštitou Evropské komise i v dalších evropských zemích (ČR, Slovinsko, Polsko, Portugalsko, Španělsko, Německo, Švédsko a Finsko). V podmínkách ČR kampaň připravuje Ministerstvo dopravy (BESIP), společně s Centrem dopravního výzkumu ve spolupráci s NSZM. Ke kampani se přihlásilo celkem 20 Zdravých měst - Brno, Boskovice, Hodonín, Chrudim, Karviná, Kopřivnice, Kroměříž, Kuřim, Letovice, Litoměřice, Litomyšl, Mladá Boleslav,  Prostějov, Rožnov pod Radhoštěm, Slaný, Třeboň, Telč, Třebíč, Vsetín, Zlín – a dalších 10 municipalit (města, obce a mikroregiony) z členských krajů NSZM – tj. Kraj Vysočina a Zlínský kraj.

Usnadnit žákům a studentům jejich každodenní školní docházku a učinit ji bezpečnější je smyslem projektu Bezpečná cesta do školy. V úvodní části děti zaznamenají do map, kudy chodí do školy a na jaká rizika narážejí (např. poškozená zábradlí, chodníky apod.). Děti samy navrhnou, jak tato krizová místa odstranit. Zároveň provedou několik průzkumů (např. kolik chodců vstoupí do vozovky na červenou, kolik řidičů či spolujezdců pojede nepřipoutaných apod.). Výsledky mapování a průzkumů budou vyhodnoceny a prezentovány v rámci Dnů bez úrazů. Projekt má původ ve Velké Británii a postupně se šíří do Evropy (např. Dánsko a  Rakousko). Do ČR jej „dovezly“ Centrum dopravního výzkumu Brno a Centrum úrazové prevence při 2. lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze. „Klíčové je právě aktivní zapojení dětí do projektu. Musíme si uvědomit, že v lavicích se děti bezpečnému pohybu v dopravním prostředí nemohou naučit. Tím, že děti sledují chování druhých a uvědomují si jejich rizikové chování, ovlivňují v jednání sami sebe,“ uvedla jedna z organizátorů projektu Jitka Heinrichová z Centra dopravního výzkumu. V podmínkách ČR projekt už loni testovaly školy a zájmové organizace ve Zdravých městech - Třebíč, Orlová a Kroměříž – a díky rozsáhlé emailové konferenci NSZM se projekt rozšířil i do dalších měst. Letos se ke kampani přihlásili tito členové NSZM: Chrudim, Letovice, Orlová, Karviná, Boskovice a Třebíč. Děti, které cestu do školy mapovaly už loni budou tentokrát ostřížím zrakem sledovat cestu do zájmových zařízení apod. 

Tak jako Bezpečná cesta do školy se do Zdravých měst v rámci červnových Dnů bez úrazů vrátí také kampaň Na kolo jen s přilbou, jejímž cílem je propagovat nošení přileb u cyklistů do 15-ti let. To je sice od ledna 2001 povinné, nicméně zdaleka ne všichni cyklisté to vědí a dodržují. Před dvěma lety tuto kampaň s podporou kroměřížské radnice inicioval lékař z dětského oddělení kroměřížské nemocnice MUDr. Martin Sedlák. O rok později kampaň zorganizovalo i Zdravé město Litoměřice a letos se přidali také další členové NSZM (České Budějovice, Chrudim, Kroměříž, Litoměřice, Prostějov, Vsetín). Formou her a soutěží se děti v mateřských a základních školách už od dubna dozvídají informace o bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích s důrazem na používání cyklopřileb. Děti, které jezdí na kole s přilbou, mohly už během dubna a května ve Zdravých městech (např. Chrudim, České Budějovice, Kroměříž aj.) dostat malý cyklo dárek – např. blikačky, svítilny, zámek a další. Cyklisté bez přilby dostávali slevový kupón na její nákup a pro rodiče letáček s informacemi o významu používání cyklopřileb. Během dubna zastavili policisté v Chrudimi celkem 68 dětí, z toho pouze 29 mělo při jízdě na kole na hlavě helmu. Akce, kterou chrudimská radnice podpořila  v rámci Projektu Zdravé město nákupem odměn potrvá až do 8. 6. Kampaň Na kolo jen s přilbou ve většině zúčastněných měst vyvrcholí během červnových Dnů bez úrazů, kdy náhodně zastavený dětský cyklista, který pojede s přilbou na hlavě, dostane nové kolo.  

Červnové Dny bez úrazů (1. – 8. 6.) pořádají pod záštitou Ministerstva zdravotnictví ČR radnice Zdravých měst spolu se svými  partnery, kteří se problematikou úrazovosti z jakéhokoliv hlediska zabývají (např. školy, hygienické stanice, zdravotnická zařízení, Policie ČR a Městské policie, nevládní neziskové organizace, aj.).   

K podpoře kampaně se přihlásila tato členská města NSZM: 

Boskovice, České Budějovice, Hodonín, Chrudim, Kroměříž, Kuřim, Letovice, Litoměřice, Mladá Boleslav, Orlová, Prostějov a Třebíč

Další aktuální informace o programech Dnů bez úrazů 2005 naleznete na:

http://www.nszm.cz/dbu

Více o kampani Na kolo jen s přilbou na: http://www.nakolojensprilbou.cz

Kontakt pro další informace:

Spiralis, o.s.

Markéta Židlická 

Tel: 776 578 069, 222 251 619

Email: zidlickam@spiralis-os.cz

Mezinárodní Projekt Zdravé město - v roce 1988 iniciovala Světová zdravotní organizace a k jeho realizaci přizvala nejvýznamnější evropské metropole. Za patnáct let trvání projektu v Evropě vzniklo 1300 Zdravých měst ve 30 zemích (např. Velká Británie, Francie, Itálie, Německo, Maďarsko aj.). Základním cílem této aktivity je podpořit na úrovni měst, obcí a regionů praktickou realizaci mezinárodně uznávaných hodnot: zdraví, udržitelný rozvoj a kvalitu života.

Národní síť Zdravých měst ČR (NSZM) - asociace sdružující města, obce a regiony, které realizují mezinárodní Projekt Zdravé město (PZM) – Zdravá města, obce a regiony systematicky podporují kvalitu veřejné správy, kvalitu strategického plánování a řízení s ohledem na udržitelný rozvoj a podporu zdraví, ptají se svých obyvatel na jejich názory. NSZM má dnes 58 členů, s regionálním vlivem na 1107 měst a obcí, ve kterých žije 2,3 milionu obyvatel (22% populace ČR). Více informací o NSZM  naleznete na internetových stránkách http://www.nszm.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů