Pátek, 19. dubna 2024

Unipetrol žádá zvláštní výhody

Unipetrol žádá zvláštní výhody

Ekologické organizace dnes (pondělí 30.5.) žádají vládu, aby povolenky ke znečišťování oxidem uhličitým rozdělila mezi jednotlivé podniky spravedlivě a nezvýhodňovala společnost Unipetrol.

Ministerstva životního prostředí a průmyslu a obchodu dnes začala připravovat finální návrh rozdělení exhalací poté, co v pátek skončilo připomínkové řízení. Unipetrol požaduje, aby se řídil klíčem výhodným pro chemický průmysl a rafinérie [1]. Znamenalo by to, že tyto dva sektory by mohly zvýšit své znečištění oproti dosavadnímu objemu o 23 procent – zatímco podniky, které do nich nespadají, pouze o 6 procent.

Na továrny Unipetrolu přitom připadá drtivá většina – skoro 95 procent – emisí obou odvětví.

Centrum pro dopravu a energetiku a Hnutí DUHA v dopise oběma ministerstvům žádají, aby necelých 98 milionů tun exhalací oxidu uhličitého bylo mezi jednotlivé podniky rozděleno rovnoprávně.

Unipetrol patří k nejhorším českým znečišťovatelům. Už dnes vypouští více oxidu uhličitého než všechny české kamiony a nákladní auta dohromady [2]. V poslední zprávě o ekologických výsledcích společnost přiznává, že nedokázala splnit ani své vlastní cíle, jež měly omezit její příspěvek ke globálním změnám podnebí [3]. "V oblasti ochrany světového klimatu Skupina Unipetrol zvolila strategii energetických úspor“ (str. 60), ale „cíl stanovený pro měrnou energetickou spotřebu...se nepodařilo splnit" (str. 74).

Klára Sutlovičová z Centra pro dopravu a energetiku řekla:

„Spravedlnost podle představitelů chemického průmyslu vypadá asi takto: lháře odměníme  a  potrestáme ty,  co  říkali pravdu.  Jak  jinak si  lze vysvětlit  boj  Svazu chemického průmyslu za absurdně vysoké navýšení emisních kvót o 23 procent? Návrh na krácení alokačního plánu podle klíče ‘všem stejně‘, který prosazuje, by totiž zvýhodnil ty, kterým se do původního limitu 107 milionů tun podařilo prolobbovat nejvíce a doplatili by na to ti, kdo přišli s poněkud méně přemrštěnými požadavky.“

Vojtěch Kotecký z Hnutí DUHA řekl:

„Celá roční historie příprav na obchodování s emisemi v podání české vlády a velkých znečišťovatelů by mohla posloužit za učebnicový příklad favorizování lobbistů špinavého průmyslu. Návrh, který nepokrytě zvýhodňuje společnost Unipetrol před ostatními podniky, je už jenom poslední perlička. Že obchodování s emisemi původně jaksi mělo sloužit ke snížení mimořádně vysokého českého znečištění, vláda a podniky už docela zapomněli.“

Kontakt:

Klára Sutlovičová, CDE, telefon 777 849 113, 274 816 571, email cde@ecn.cz

Vojtěch Kotecký, Hnutí DUHA, telefon 604 202 470, 222 514 759, email vojtech.kotecky@hnutiduha.cz

Poznámky:

[1] Unipetrol požaduje, aby všem odvětvím byly povolené exhalace sníženy o 7,5 procenta oproti původnímu plánu, který vláda loni neúspěšně předložila Evropské komisi. V tomto návrhu ovšem právě chemický průmysl a rafinérie prosadili daleko větší nárůst exhalací než ostatní odvětví (chemický průmysl – o 35 %, rafinérie o 56 %, všechny ostatní podniky – o 14 %).

Ministerstva chtějí použít jiný klíč, kde by základem nebyl zamítnutý plán, nýbrž dosavadní exhalace. Všechny podniky zahrnuté do obchodování s emisemi by je mohly zvýšit asi o 7,5 %.

[2] Exhalace oxidu uhličitého z Unipetrolu v roce 2004 činily 5,45 milionu tun. Kompletní emise všech českých nákladních automobilů v roce 2003 (poslední dostupná data) činily 4,85 milionu tun.

[3] Společná environmentální zpráva skupiny Unipetrol za rok 2003, Unipetrol 2004
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů