Středa, 24. dubna 2024

Stát prosazuje, aby více aut poháněl zemní plyn

Stát prosazuje, aby více aut poháněl zemní plyn
Po českých silnicích jezdí v současnosti asi 250 autobusů a aut na zemní plyn. Vláda chce ovšem dosáhnout toho, aby za patnáct let toto ekologicky šetrnější palivo využívaly až stovky tisíc vozidel a aby v souladu s požadavkem Evropské unie nahradil v roce 2020 zemní plyn deset procent nafty a benzinu.
Plyn tak má napomoci tomu, aby provoz na silnicích méně zamořoval ovzduší.
"Znečištění ovzduší z automobilů zatím stále roste. Během posledních patnácti let se zvýšily emise hlavního skleníkového plynu, oxidu uhličitého, téměř o polovinu a pevných prachových částic dokonce o sto dvacet procent," uvádí ministr životního prostředí Libor Ambrozek (KDU-ČSL).

Stejná spotřební daň
Právě jeho úřad byl hlavním autorem Programu podpory alternativních paliv v dopravě, který už přijal kabinet. První část programu se zaměřila na zemní plyn, který je pro ochranu ovzduší perspektivní, ale kvůli různým problémům zatím příliš nefunguje. Na rozdíl od propan-butanu, na který už dnes jezdí tisíce aut. Propan-butan ovšem není zdaleka tak ekologický jako zemní plyn.
Hlavním pilířem programu je zmrazení spotřební daně na plyn. "Protože spotřební daň z benzinu a nafty poroste, bude se konkurenceschopnost zemního plynu stále zvyšovat," vysvětluje ministrův poradce Martin Bursík ze Strany zelených.
V současnosti je spotřební daň na zemní plyn 2 koruny 35 haléřů, daň na naftu je zhruba o osm a na benzin o deset korun vyšší. "Nůžky se ale budou dál rozvírat," tvrdí Bursík. Spotřební daň na benzin a naftu by například měla zvýšit chystaná ekologická daňová reforma, jejímž smyslem je více zdanit neekologická paliva a výrobky, jakými jsou například právě benzin a nafta. Zemní plyn je přitom už dnes zhruba o polovinu levnější než benzin.
Generální sekretářka České plynárenské unie Marta Ptáčková upozornila, že Evropská unie dovoluje členským státům zemní plyn od spotřební daně zcela osvobodit, čímž by toto palivo ještě zlevnilo. Stát podle plynárenské unie vybere na této dani při současné spotřebě jen asi šest miliónů korun ročně, což není významná suma.

Dotace pro autobusy
"Pro spotřebitele je ovšem daň nepříjemným signálem, který může od používání ekologických paliv odradit," soudí Ptáčková. Spotřební daň na zemní plyn pro auta zavedl stát teprve od loňského roku.
Program alternativních paliv v dopravě počítá i s tím, že Ministerstvo dopravy bude pokračovat s dotacemi na přestavbu autobusů na plyn. Právě autobusy mají být v první fázi programu vozidly, které budou na plyn jezdit. Postupně by se k nim měly přidat i osobní automobily.
Ministerstvo loni dotovalo jeden autobus na zemní plyn 700 tisíci korun, přičemž města a dopravní podniky si pořídily jednatřicet vozů. Letos by se měla tato dotace zvýšit až na devět set tisíc a ve městech by se mělo objevit dalších sedmatřicet plynových autobusů za bezmála dvacet tři miliónů korun.
"Budeme se snažit v rámci svých možností tuto dotaci zachovat, protože je důležitým nástrojem k dosažení cílů Programu alternativních paliv v dopravě," říká ministerská mluvčí Marcela Švejnohová.
Plynové autobusy už jezdí například v Litoměřicích, Teplicích či Havířově. Letos se k nim přidají další autobusy v Brně, Jilemnici a Janských Lázních.
Města navíc mohou podle Martina Bursíka letos a příští rok požádat Ministerstvo dopravy o příspěvek necelé čtyři milióny eur, kterými na tyto účely disponuje evropský Operační program infrastruktura.

Desítky nových stanic
V republice je nyní jen několik plnicích stanic na zemní plyn. Ministerstva průmyslu a životního prostředí se ovšem chtějí do konce srpna dohodnout se společností RWE Transgas a distributory zemního plynu na účasti plynárenství na stavbě desítek nových "plynových" stanic.
Jedna taková pumpa vyjde asi na deset miliónů korun. Podle České plynárenské unie by jedna stanice na plyn měla být minimálně v každém okrese, to znamená postupně postavit aspoň osmdesát zařízení. Letos by měly vzniknout nové stanice v Brně, Ústí nad Labem, Ostravě a ve Středočeském kraji.
Zatímco v Česku zatím jezdí jen několik stovek aut na zemní plyn, například ve Francii je podle České plynárenské unie v provozu dvě stě tisíc plynových vozidel a v Itálii dokonce šest set tisíc.

Plus a minus zemního plynu v dopravě
jaké jsou Výhody
Méně zplodin, u některých látek až o devadesát procent.
Náklady na provoz jsou výrazně nižší. Plyn je asi o polovinu levnější než benzin a nafta.
Zemní plyn je bezpečnější než benzin, nafta či LPG.
Zemní plyn nemůže při úniku znečistit půdu či vodu.
jaké JSOU nevýhody
Minimum čerpacích stanic, jejich stavba je poměrně drahá.
Přestavba osobního auta vyjde na padesát až šedesát tisíc korun, autobusu na 600 až 700 tisíc.
Návratnost investice je několik let.
U přestavěného auta se sníží výkon motoru o pět až deset procent.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů