Pátek, 26. dubna 2024

Protihluková stěna má být hotová už na konci měsíce

Protihluková stěna má být hotová už na konci měsíce

Do konce měsíce má podle požadavků hygieniků stát podél nově vznikajícího sídliště v areálu bývalých kasáren protihluková stěna. Zatím je tam ale jen několik zbytků původní zdi.

Kolín - Na radnici soudí, že termín jejího dokončení se posune spolu se zdržením výstavby vlastních bytů. Hygienici ale na stole žádnou žádost o změnu termínu nemají.

"Než budou předány všechny byty v kasárnách, bude dokončena i čelní protihluková stěna směrem do Pražské ulice," komentoval radní Ondřej Plašil. "Všechny termíny dokončení bytů se posunují, tak nejspíš posuneme i termín na protihlukovou stěnu," řekl starosta Miroslav Kaisler.

Vedoucí kolínského územního pracoviště Krajské hygienické stanice Zdeňka Jágrová ale předpokládá, že termín 30. června radnice dodrží. Nikdo totiž o jeho změnu zatím nepožádal. Pokud tak učiní a hygienici s tím budou souhlasit, bude se jednat už o druhý posun. Původně měla být protihluková stěna hotová do konce loňského roku a městu hrozilo, že hygiena nedá souhlas ke kolaudaci celého areálu. Později termín posunula na konec června. Zatím je kolem bytů v Pražské ulici jenom napůl zbouraná stará kasárenská zeď.

Problémy s hlukem nemá radnice při výstavbě bytů pro zaměstnance automobilky v lokalitě kasáren poprvé. Naposledy musela například nechat předělat projekt na plánovaný nejvyšší dům na tomto sídlišti z osmipatrového na šestipatrový.

Hluk, který se do areálu bývalých kasáren šíří z hlavního silničního tahu směrem na Prahu, by byl totiž v noci v posledních dvou poschodích až o deset decibelů nad stanoveným limitem. Město se ale zavázalo postavit automobilce konkrétní počet bytů, a tak když na jednom domě dvě patra ubralo, muselo přeprojektovat další dva domy. Nový projekt platila sice radnice ze své kasy, vlastní výstavba podle něho vyjde ale podstatně levněji než podle projektu, který platilo ministerstvo pro místní rozvoj.

Proti nočnímu hluku zevnitř ale obyvatele bývalých kasáren žádná protihluková stěna ani snižování domů o několik pater neochrání. Jde o aktivitu části nájemníků už obsazených bytů, kteří v domech narušují pořádek, kouří ve společných prostorách, ruší noční klid, takže nové domy fungují spíš jako dočasná ubytovna či noclehárna než jako nový domov pro dojíždějící zaměstnance automobilky.

"Jinak to ani nemohlo dopadnout," soudí vedoucí odboru správy majetku města Kamil Špinka.

"Pokud se mezi zaměstnanci automobilky, kteří sem za prací jezdí z Ostravy, Rakovníku, Moravy a dalších vzdálených míst, najde skupinka nepřizpůsobivých lidí a bydlí v kasárnách, město s tím nic nesvede. A nezastírám, že se to děje. Město na to ale nemá vliv. My hlídáme nájemné, ale nájemníky vybírá TPCA," dodal Špinka s tím, že k větším škodám například na vybavení budov nebo jejich poškozením zatím nedošlo.

JANA MARTINKOVÁ

Zdroj:Kolínský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů