Pátek, 29. března 2024

Exotickou přírodu obohatil barevný podmořský svět

Exotickou přírodu obohatil barevný podmořský svět

Protivín - Včera odpoledne byla v místním muzeu, které je součástí Prácheňského muzea v Písku, otevřena další část unikátní muzejní expozice s názvem Exotická příroda. Nově otevřená část pojednává o podmořském světě a doplňuje ji výstava fotografií života pod vodou, jak ho zachytil potápěč Jiří Hruška z Českých Budějovic.

"Naším záměrem je zaujmout laickou veřejnost, a to především děti a mládež. Abychom návštěvníky získali barevnou krásou a různorodostí podmořského světa, rozmístili jsme mořské živočichy do stylizovaného prostředí korálových útesů," řekl zoolog Prácheňského muzea v Písku Karel Pecl.

Návštěvníci vernisáže tak včera mohli poprvé pohlédnout do hlubiny expozice, kde jsou co možná nejpřirozeněji rozmístěny větší exempláře živočichů obývajících korálový útes. Ze dna tu například vyrůstá bezmála metr vysoká houba pohárová, vedle které se ukrývá úhořovitá muréna. K vidění je tu také piloun obecný, polorejnok křídlatý, mořská želva a desítky dalších ryb, hub, korálů, krabů, ježovek, ulit a lastur. Nechybí ani ulita největšího plže světa trumpetovky australské, která může být až osmdesát centimetrů dlouhá.

Zhruba šedesátku fotografií samostatné výstavy z podmořského světa, která potrvá do konce července, pořídil Jiří Hruška převážně u ostrova Bali.

Zdroj:Českobudějovický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů