Pátek, 29. března 2024

O zalesnění půdy je malý zájem

O zalesnění půdy je malý zájem

Roudnice nad Labem - Tučné dotace mohli čerpat lidé, jimž leží dlouhodobě ladem zemědělské pozemky. Na zalesnění mohli žádat dotace do konce května. Na regionální agentuře Ministerstva zemědělství v Litoměřicích se však sešly jen tři žádosti.

"Jejich výměra je v součtu 3,75 hektaru," doplnil referent agentury Tomáš Valina. Dotace ministerstvo nabízelo v rámci Operačního programu zemědělství, konkrétně titulu Zalesňování zemědělsky nevyužívaných půd. Cílem programu je, aby proběhlo zalesnění půd, které tři roky nikdo neobdělával a omezilo se tak šíření plevelů.

Vlastníkům pozemků náleží na založení lesa dotace ve výši 92 tisíc korun na hektar zalesněného pozemku listnatými dřevinami, nebo 74 tisíc korun v případě jehličnatých dřevin. Navíc dostanou 12 tisíc korun na péči o založený porost.

Podle informací Ministerstva zemědělství je tento program využíván málo i v jiných regionech. Vloni bylo z prostředků vyčerpáno jen 623 tisíc korun. Letos je na program vyčleněno 41 milionů korun.

Určitým nedostatkem ale je, že zemědělci již poté nemohou půdu zorat a znovu využívat ke svým účelům. "Měli by proto k programu přistupovat zodpovědně. To znamená ne kvůli penězům, ale kvůli smysluplnosti celé věci," uvedl tajemník Asociace soukromého zemědělství Jaroslav Šebek. Zároveň vyjádřil podivení nad tím, že je dotační titul málo využíván.

Zdroj:Litoměřický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů