Úterý, 16. dubna 2024

Inteligentní dům v reálném životě

Inteligentní dům v reálném životě
Energie je pojem stále častěji používaný jak v mediích, tak mezi lidmi. Energie je surovina, která je drahá a s postupem času a úbytkem přirozených zdrojů jistě nebude levnější. Významným odběratelem energie je dům a jeho vytápění, kde vhodnou volbou zdrojů tepla a řízením tepelné pohody lze vydanou energii výrazně ušetřit.
Pojem "Inteligentní dům" podle nás zahrnuje celou řadu vstupních parametrů a řešení, které jsou dohromady shrnuty v pozitivní výsledek, a můžeme jej nazvat "řízená a cílená tepelná pohoda za co nejmenší peníze". V principu vždy jede o řízení procesů. Proces primární je řízení tepelné pohody v prostorách objektu, který nezávisí na zdrojích tepla. Proces sekundární je řízení zdrojů tepla tak, aby v souladu s primárním procesem řízení tepelné pohody bylo dosaženo maximální úspory nákladů na vytápění a ohřev TUV.
Zkušenost hovoří o úspoře 20-30 procent při zavedení řídicího systému s technologickým procesorem a 50-70 procent použijeme-li alternativní zdroje. Tato realizace má všechny atributy moderního a elegantního řešení energetiky a stejně jako automobil si ji bez řídicího procesoru dnes neumíme představit; také řídicí systémy domů nacházejí ve světě automatizace své místo.
Zdroje energie jsou zásadní téma, ale náš cíl je dovést teplo až k člověku vnímajícímu pocit všudypřítomné tepelné pohody. Ekologické zdroje tepla i celé řízení zdrojů znehodnotíme, nebudeme-li s teplem hospodařit a zároveň nevytvoříme-li tepelnou pohodu ve všech prostorách domu. Pokud jsme zvyklí na bydlení ve starém domě, pak jediné řízení tepla je většinou manipulace s ventily radiátorů a větrání okny.
Jediný způsob, jak v domě vytvořit tepelnou pohodu a zároveň jednat ekonomicky je však nesoučasné vytápění, což znamená každou místnost domu sledovat a její vytápění ovládat individuálně. "Kolečko" termostatu v každé místnosti, ani programovatelné varianty nejsou optimálním řešením a navíc umožňují nekompetentní zásahy do vytápění. Jako nejschůdnější technicky a zároveň nejjednodušší pro uživatele je obrazovka monitoru domácího počítače. Vizualizace celého objektu s jednoduchým a přehledným grafickým zobrazením stavu jak zdrojů tepla, tak teploty či vlhkosti v jednotlivých místnostech nevyžaduje žádný manuál ani dlouholeté zkušenosti s používáním PC. I odpůrci počítačů nakonec uznají, že nastavit požadovanou teplotu, či kalendář teplot na obrazovce počítače je hračka proti nastavení teploty u programovatelného termostatu v místnosti.
Celý systém tvoří: řídicí jednotka, teploměry a vlhkoměry, ovládací prvky (termopohony a relátka). obslužný a vizualizační software, běžné domácí PC.
Po několika měsících chodu a provozu systému nesoučasného vytápění a řízení zdrojů se jeví klasické řešení s jedním termostatem v "obýváku" jako nepřijatelné. Dokonce se zájmem a potěšením lze sledovat hodnoty elektroměru v domě, které jednoduchým vynásobením x 1 sdělí, jak málo peněz jsme za energii utratili.
Autor je manažerem společnosti ADP CZ
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů