Sobota, 20. dubna 2024

V M. Boleslavi většina pískovišť nevyhovuje, záleží na občanech

V M. Boleslavi většina pískovišť nevyhovuje, záleží na občanech

MLADÁ BOLESLAV -- Drtivá většina pískovišť v Mladé Boleslavi nevyhovuje zpřísněným hygienickým normám a hrozí jim zrušení. Jejich osud může ale změnit zájem občanů, kteří musí svůj názor sdělit magistrátnímu oddělení služeb do 20. června. Mohou tak buď navrhnout jejich záchranu, ale i jejich definitivní zrušení. ČTK to dnes řekli zástupci vedení města.

Magistrát vypracoval kompletní seznam 145 pískovišť, z nichž 136 nevyhovuje normám a město je navrhuje zrušit. Na údržbu pískovišť a dětských hřišť má město letos v rozpočtu asi jen šest milionů korun, na odstranění všech nedostatků pískovišť by ale potřebovalo řádově několik desítek milionů korun. Pokud se občané rozhodnou nějaké pískoviště uchovat i do budoucna, je pro další rozhodování důležité, aby s návrhy souhlasila alespoň polovina lidí z blízkého domu či lokality.

Nová vyhláška stanovuje přísné hygienické limity pro písek na venkovních pískovištích a přísné bezpečnostní požadavky na všechny herní prvky a zařízení hřišť. Počty hřišť snižují i jiná města v zemi.

Magistrát již dříve oznámil, že hodlá postupně vybudovat kvalitnější a bezpečnější dětská hřiště, která by měla být rozložena rovnoměrně po celém městě. Letos například začne budovat hřiště u hřiště v příměstské části Čejetice a postaví nové hřiště v příměstské části Jemníky. Připravuje i stavbu dvou hřišť u panelových domů v ulici 17. listopadu. Nové úpravy chystá i na dalších hřištích v tomto sídlišti. Tato postupná obnova perspektivních a rušení nevyhovujících hřišť potrvá několik let a měla by se uskutečnit vždy po dohodě s občany v dané lokalitě.

Zdroj: Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů