Úterý, 19. března 2024

Policie: Za vodárny úplatek 50 miliónů

Policie: Za vodárny úplatek 50 miliónů
Kriminalisté obvinili tři moravské podnikatele, kterým připisují nejvyšší úplatek za posledních patnáct let - stíhaní muži jsou podezřelí, že požadovali 50 miliónů korun výměnou za zvýhodnění společností Penta a Veolia Water na tuzemském vodárenském trhu.
Tomáš Juříček a Radek Novotný z poradenské společnosti Compas Capital Consult (CCC) byli v létě 2003 členy meziresortní komise, kterou sestavilo Ministerstvo financí. Komise měla za úkol připravit pro vládu analýzu vztahů mezi obcemi a vodárenskými společnostmi. Spolu s Juříčkem a Novotným je stíhán i jejich známý, právník Adam Rakovský, který na komisi krátce docházel jako host.
"Obvinění pánové po nás chtěli, abychom za nadhodnocenou cenu koupili akcie vodárenských společností, které měli k dispozici. Za to nám slibovali, že zajistí hladký průběh aktivit Penty ve vodárenství. Zjednodušeně: že proti nám nikdo nebude podnikat žádné akce," tvrdí o schůzkách s Juříčkem a Novotným projektový manažer Penty Zdeněk Kubát.
Téměř shodnými slovy popsali policii své rozhovory se zástupci CCC i právní zástupci francouzské společnosti Veolia Water. Policie nadto tvrdí, že stíhaní podnikatelé zástupcům Penty a Veolia Water slibovali ovlivnění výstupních dokumentů z meziresortní komise tak, aby byly pro společnosti co nejvýhodnější. To vše podle policejní verze za padesát miliónů.
Zatím nejvyšší soudem prokázaný úplatek byl osm miliónů korun pro bývalého šéfa Centra kupónové privatizace Jaroslava Liznera.

Obvinění: Je to msta
Případ má ale jednu nesrovnalost: schůzky se odehrály bezmála před dvěma lety, policie však proti zástupcům společnosti CCC zasáhla až teď. Detektivové odstup zdůvodňují tím, že se o celé věci dozvěděli letos, kdy dostali trestní oznámení. Právníci Veolia Water tvrdí, že do poslední chvíle zvažovali, zda se vůbec na policii obracet. "Je to velmi vážná věc, měli jsme strach se do toho pouštět. Ale vzhledem k tomu, že nátlakové akce CCC pokračovaly, už nebyla jiná cesta," uvedl Jan Dáňa z advokátní kanceláře Dáňa, Pergl a partneři, která Veolia Water zastupuje.
Obvinění podnikatelé mají pro průtahy jiné vysvětlení: "Žádný požadavek na úplatek prostě z naší strany nepadl. Je to celé nesmysl," říká Radek Novotný. Trestní oznámení dal do přímé souvislosti s chystanými valnými hromadami vodárenských společností, v nichž má zájmy Veolia Water. (22. června má například vstup Veolia Water do firmy schválit valná hromada vodárenské společnosti VaK Hradec Králové.)
Firma CCC totiž roky poskytuje své rady právě obcím a městům a strategičtí investoři už dlouho zástupce CCC obviňují, že přitom kazí jejich plány. "CCC punktuje obce proti vstupu strategických investorů. Víme, že obcházejí obce a tvrdí, že strategický investor je chce jen okrást. Prostě kalí vodu," řekl manažer Penty Kubát.

Státu radili akcionáři
Případ má ale ještě jednu rovinu: ukázalo se, že na přípravě strategických dokumentů pro vládu se mohou podílet i podnikatelé, kteří jsou ve zjevném střetu zájmů. Novotného a Juříčka z CCC Ministerstvo financí schválilo do komise přesto, že mají majetkové podíly ve vodárenských společnostech. "Vím, že ministerstvo pak rozhodlo o jejich odvolání právě kvůli střetu zájmů," vzpomíná šéf komise, náměstek ministra životního prostředí Tomáš Novotný.
Ministerstvo financí tvrdí, že Novotný s Juříčkem neměli v komisi tak silnou pozici, aby mohli sami cokoli ovlivnit. "Neměli rozhodovací pravomoci ani možnost prosadit své zájmy," prohlásil mluvčí ministerstva Marek Zeman. Na otázku, proč je ministerstvo vůbec do komise pozvalo, odpověděl: "Měli podrobnou znalost problematiky a dlouhodobě se v této oblasti pohybovali."
Ministerstvo financí argumentuje i tím, že zpráva pro vládu nakonec stejně přijata nebyla, tudíž nikdo nemohl být poškozen.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů