Čtvrtek, 25. dubna 2024

Informace z Ligy Ekologických Alternativ

Tentokrát nabízíme výběr aktualit ze světa slunečních kilowattů
Informace z Ligy Ekologických Alternativ

 - jako připomínku, že soutěž našich sídel ve využívání energie Slunce  je letos už v poločase i jako ... malou předehru chystaného 2. čísla našeho čtvrtletníku Solárko,  které vám nabídneme na léto: 

Cvrkot v české solární lize
Naše soutěž žila od začátku jara souběhem řady aktivit a podnětů. Po regionálních seminářích v Plzni a Olomouci se náš zástupce účastnil i semináře na výstavě HOBBY České Budějovice. Všude jsme informovali o smyslu a vývoji soutěže, o solárních novinkách u nás i u našich sousedů  a poskytovali i základní  poradenství. Na HOBBY navíc LEA představila nevšední posilu  propagačních kontaktních akcí pro veřejnost - na stánku partnerské  firmy  JH solar, která i letos  podporuje  naši soutěž,  totiž  budila pozornost (v ČR asi poprvé) naše  solární kuchyně od firmy EG-Solar. Dodejme, že máme dvě a jedna je cenou do solární ligy!  Porota s ní počítá  pro sídlo s nejaktivnější osvětou ve prospěch solárka. Vodu, kávu, čaj, hemenex, palačinky atd.  lze v ohnisku solárního "satelitu" skutečně v záři  slunečních paprsků připravit během pár minut a názorně tak i největším laikům a dětem demonstrovat  možnosti  této čisté energie.

Mezi posledními přihláškami do solární ligy  na jaře mnohé jistě zaujme instalace v unikátním sportovním  areálu Acrobat park ve Štítech na Šumpersku, kde se  baterie kolektorů pro  ohřev vody ve zdejším hotýlku objevila právě z iniciativy našeho olympijského vítěze z Nagana skokana Aleše Valenty, který se  zasloužil i o zrod tohoto ráje lyžařů-akrobatů. (Věříme, že nám o své zkušenosti více poví  v některém z čísel Solárka.) 

Zaznamenat je jistě nutno i "malý, ale náš" primát, pokud jde o zatím (výkonově) největší fotovoltaický systém v ČR o 40 kWp, který se zrodil na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Těší nás, že ho společnost Solartec ihned zaregistrovala i do Solární ligy! Na  další avizované větší instalace slunečních  elektráren na ČVUT v Praze a  na Technické univerzitě v Liberci - stejně jako na termický  velesystém o 300 m2 na jednom z domovů důchodců v Ostravě - se však zatím jen čeká... Proč? I o tom vás  brzy chceme informovat.
LEA také v dubnu dokončila osvětový videosnímek s názvem "Jak se stát ... Solárním mistrem ČR", ze kterého lze čerpat inspiraci z četných zajímavých solárních systémů nejen v ČR,  ale i v zahraničí. Od konce dubna jsme na webu soutěže zahájili také internetovou solární poradnu. Vaše dotazy - ať už souvisejí se schváleným zákonem na podporu obnovitelných zdrojů energie, nebo s technickým problémem instalace na vašem domku - bezplatně zodpoví odborní porotci a spolupracovníci soutěže.

Tachov (zatím) včele, ale coby špek pro porotu?

 V letos nové kategorii měst od 5 do 50 000 obyvatel se na prvním místě ocitl západočeský Tachov, a to díky přihlášeným  165m2 kolektorů na plaveckém bazénu. Tato předlistopadová instalace však pro nás bude asi ještě zapeklitým oříškem. Ne proto, že  je tu asi 10 rozbitých a odpojených kolektorů z celkem 318 kusů, spíše proto, že  zůstává záhadou proč byl systém kdysi takto  (téměř se chce říci megalomansky) pojat, když na ohřev vody v bazénu uvnitř totiž stačí dle strojníků, aby byla v chodu jen jedna třetinová sekce absorbérů. A takto přidušeně se toto solární "dělo" opravdu  provozuje, přičemž zatím není jasné, zda právě tyto "chodící" kolektory se počtem kryjí  s těmi nahlášenými... Unikátní instalace, na níž lze na straně druhé demonstrovat, že solárko jede i po 15 letech, by  měla  však brzy údajně nabýt plně smyslu celá: venku se chystá stavba dalšího bazénu i brouzdaliště a tak by mohl být  energetický potenciálů celého koberce kolektorů přece jen využit. K tématu se vrátíme - i v souvislosti s verdiktem poroty, nakolik lze tento sice (dle pravidel FUNKČNÍ), jenže plně NEFUNGUJÍCI solární "špek"  započítat ...

Německá solarliga popáté a ... s noblesou
Přesně na Den dětí skončila možnost nahlásit solární systémy do pátého ročníku solární bundesligy. S největší pravděpodobností titul obhájí fotovoltaická bašta Rettenbach , který měl těsně před koncem ještě vyšší náskok před svými konkurenty než vloni. Zcela bez šancí však není ani jeho předchůdce - bavorský Schalkham, který se sice od začátku sezóny propadal až na páté místo, ale díky přírůstkům v cílové rovince je v hlavní souhrnné kategorii žhavým adeptem minimálně na bronz. Organizátoři drží zástupce sídel v napětí, solárního mistra Německa vyhlásí až na prázdninovém setkání příznivců soutěže v Neckarsulmu (8. - 9. července). Dekorování vítězů doplní kromě exkurzí a společenského večera i kongres s pěti tématickými okruhy (Urbanistické plánování se sluneční energií, Rozdílné modely financování, Nováčci a vycházející hvězdy solární bundesligy, Připojení nových systémů a omezení rozvodných závodů, Dobré příklady z měst a obcí). Podrobnosti získáte na www.solarbundesliga.de. Věříme, že výstupy ze semináře budeme moci našim soláristům  zprostředkovat. (Ostatně - případní zájemci o účast na akci kontaktujte nás!)  Pro slavnostní ceremoniál nebylo město Neckarsulm vybráno náhodou. Na solárním sídlišti Amorbach (www.solarniliga.cz) pilotní projekt mezisezónního skladování solárního tepla  ve vrtech v podloží, který měli možnost poznat i účastníci české solární ligy při dvou našich loňských exkurzích.

Rakušané překvapili
Po letech pouze útržkovitých zpráv o rakouské solární lize, které se účastnilo jen pár sídel, přišla od jejího organizátora - rakouské sekce Eurosolaru - překvapivá informace. Koncem května se počet soutěžních sídel vyšplhal téměř ke třem stům. Čísla jsou o to cennější, že narozdíl od české či německé soutěže obce a města našich jižních sousedů bodují jen výkonem sporadicky dotovaných fotovoltaických systémů. O největší průlom se postarala sídla ze západorakouských regionů. Např. ve spolkové zemi Voralbelg je přihlášeno min. pětkrát více systémů než v ostatních oblastech! Její triumf potvrzuje i stále vedoucí vesnička Blons, kde solární elektřinu vyrábí největší rakouský systém. Ten je zajímavý i tím, že se sám natáčí za Sluncem. Více o sídlech včele rakouské soutěže píšeme na webu  našeho klání. Rakouský rozmach solarligy hází rukavici i soutěži naší - proto apelujeme: pomozte v létě všude kolem sebe informovat i přesvědčovat majitele solárek ať o sobě dají - v zájmu silnějšího zvuku i vlivu celé solární rodiny - vědět tím, že svou funkční instalaci přihlásí - přes jednoduhý formulář na www.solarniliga.cz. Navíc budou dostávat zdarma zpravodaj Solárko plný informací o zajímavých projektech, o technologických novinkách a nově i s radami přímo do schránky.

Německo "ztrácí půdu" pod fotovoltaikami
Již delší dobu vznikaly nové velké instalace fotovoltaických systémů na investičně výhodnější volné půdě. Zažité zvyky se rozhodla rozvířit firma tts, která na své nové distribuční hale vytvořila největší solární střechu světa zvanou "Sonnenfleck". Doposud měly takto pojaté instalace výkon max. 1 MWp, "Sluneční skvrna" v hesenském Bürstadtu jich má rovných 5! Systém zprovozněný koncem dubna tak vyrovnal výkon elektrárny v saském Espenhaimu a spolu s ním je nyní  vůbec největším solárkem světa! Atraktivnost investice do solárních systémů u našich sousedů potvrzuje i fakt, že na projektu v hodnotě 23 mil. EUR se podílí deset bank, které se prý při nabídkách úvěrů přímo předháněly.
Solární image si nenechala ujít ani místní radnice. Na svém webu označila Bürstadt za "místo na Slunci v zemi Nibelungů"! Není divu, vždyť největší solární střecha světa budí zájem médií, odborné i laické veřejnosti. Kromě mnoha štábů s televizními kamerami střechu navštívily i početné delegace. Ta nejvzdálenější přijela až z Nigérie.
Nutno dodat, že i "Sonnenfleck" má ale (z hlediska německé hrdosti) malou skvrnku. Solární panely jsou totiž španělské výroby. A na španělském naturelu je založena i PR-osvěta investice. V předposlední květnový víkend zde na počest zprovoznění elektrárny pořádali Slavnosti Slunce v rytmu flamenga a s ukázkou španělských kulinářských specialit
Krátce poté -  3. května - v bavorském Miegersbachu oznámili záměr vybudovat fotovoltaickou elektrárnu na volné půdě o výkonu 5,3 MWp. Na necelých šesti hektarech se bude rozkládat téměř 12 000 modulů od francouzské společnosti Photowatt International. Výhodnost systémů instalovaných na volné půdě dokládá i fakt, že systém s výkonem vyšším o 300 KWp vyšel o dva milióny euro méně. Neněmecký původ solárních panelů zase dokazuje skutečnost, že prosadit se na rozvíjejícím se trhu v SRN není dnes nemožné ani pro zahraniční firmy. A to i přesto, že výrobní kapacity se v SRN během minulých tří let zdvojnásobily.
To by však nebyli Němci, aby se nechali dlouhodobě zahanbovat  "odcizeným" primátem - dokonce na vlastní půdě. Uvidíme, čím naši sousedé překvapí. Proslýchá se, že odveta v podobě solárního parku severně od Berlína bude drtivá. Prý  tam chystají fotovoltaickou eletkrárnu o výkonu 30 MWp!

Gruene Liga hledá sluneční královnu Kdo měl nejvýkonnější fotovotlaický systém v Německu za poslední rok? Tato otázka je podstatou soutěže, kterou pořádá berlínská GRÜNE LIGA a Německá společnost pro sluneční energii (DGS). Vítěze - tzv. sluneční královnu - pořadatelé vyhlásí nejefektivnějším solárním systémem Německa při festivalu životního prostředí, a to již  5. června u berlínské Braniborské brány.
"V této soutěži chceme ocenit uživatele úspěšných fotovoltaických systémů, ale také povzbudit motivaci stavebníků k využívání sluneční energie", vysvětluje charakter klání Dr. Uwe Hartmann, ředitel DGS. Každému, kdo se chtěl zúčastnit, stačilo poslat oficiální doklad o výkonu jeho systému a množství vyrobené eletkřiny za minulý rok. I na vítěze letos čeká zajímavá cena. Vloni to byl poukaz na turné po národních parcích Německa, který předával sám spolkový ministr životního prostředí J. Trittin.

Padl další světový rekord
O nebýválém boomu termických systémů v rakouské spolkové zemi Korutansko svědčí fakt, že v minulém roce zde přibylo 7x více kolektorů než za rok 2003. Toto pěkné číslo však nestačilo třem místním firmám, které se rozhodly, že pokoří světový rekord v počtu vyrobených, dodaných a instalovaných kolektorů - to vše za jeden den. O monstrozním charakteru akce, nad kterou převzala záštitu komisařka EU Benita Ferrero-Waldnerová a zemský hejtman Jörg Haider, svědčí fakt, že jen na převozu kolektorů na místa určení se podílelo na 40 nákladních vozů a jedna helikoptéra. Nemalé bylo i nasazení při instalacích, které obstarávalo 180 lidí. Cíl se ale podařil a během 24 hodin bylo 19. května zprovozněno na 205 nových systémů o celkové kolektorové ploše přes 2 000 m2. Jen pro zajímavost, takové nasazení solární techniky během předpokládané životnosti (25 let) ušetří 2,5 mil. litrů topného oleje, což se dá při jeho dnešních cenách vyčíslit na úsporu 1,5 mil. EUR.

Solární proud pro šestadvacet čínských vesnic
RWE SCHOTT - společnost, která buduje novou továrnu na solární moduly ve Valašském Meziříčí, se rozhodla přispět k využívání energie Slunce i v jiných koutech světa. Tato firma vyhrála zakázku na elektrifikaci 26  vesnic v méně rozvinuté čínské provincii Gansu. Na projektu bude spolupracovat čínskou firmou CMC International Tendering Corporation a boudoucími majiteli solárních systémů. Projekt je součástí programu Brightness, který přímo spadá pod čínskou vládu. Ve velmi vzdálených vesnicích, které jsou doposud bez dodávek elektrického proudu, mají vzniknout nezávislé venkovské sítě, tzv. Minigrids. Tyto sítě lokálního charakteru budou napájeny přes hybridní zařízení, které bude využívat dieselový motor a fotovoltaické systémy. Právě solární instalace mají do nich dodávat kolem 90 % proudu. Investici v hodnotě kolem 1 milionu EUR představují zejména prefabrikované PV-panely, komponenty baterií, dieselové motory a náklady na instalaci zařízení. Na nákladech se budou významně podílet i budoucí majitelé a provozovatelé.

Nebeská střecha fotbalové bašty FC Schalke 04
Ve fotbalové bundeslize týmy nemusí soupeřit již jen ve střílení golů a lepším tahu na branku. Po známé instalaci kolektorů Heliostar na stadionu FC Bayern Mnichov přibyl solární systém i na aréně FC Schalke 04. Na rozdíl od slavného Bayernu zde netradičně ztvárněné střešní solárko neohřívá vodu, ale vyrábí elektřinu. Polykrystalické panely o výkonu 87 kWp ročně vyrobí na 70 000 kWh. Další zajímavostí je, že u investice za 4 mil. EUR byly 2/3 prostředků vynaloženy na speciální ocelovou konstrukci. Touha po elegantnosti se tu, zdá se,   prodražila až nesmyslně...
Za inciativou stojí zemský ministr sportu Dr. Michael Vesper, bývalý fotbalový reprezentant Olaf Thon, architekt Klaus Beck a známý televizní moderátor Manni Breuckmann. Důvod, proč instalace o relativně malém výkonu nezapadla mezi tisíce dalších v Německu, spočívá v umístění na známé stavbě, ale také v osvětové akci, při které byla slavnostně uvedena do provozu. Zábavné sluneční odpoledne iniciátoři zakončili podívanou přímo osvícenou - duelem "Manni vs. minister" ve střelách na branku ze solárních panelů. I touto aktivitou tu přispěli k osvětě, která byla podmínkou téměř padesátiprocentní dotace od zemské vlády.

Nejvyšší fotovoltaická fasáda světa? V Ulmu!
Vedle světoznámé katedrály získalo württembergské město nový charakteristický symbol. Ze vzduchu i ze země jsou již zdaleka patrné působivé fotovoltaické moduly začleněné přímo do fasády sila. Na 102 metrů vysoké budově instalovala firma Würth Solar přes 1 300 "CIS-modulů" o celkovém jmenovitém výkonu 98 kWp.
Každým rokem systém vyrobí kolem 70 000 kWh elektřiny a současně tak uspoří cca 50 tun emisí CO2. Atraktivní poloha budovy při vjezdu do města byla nebývalou výzvou pro stavebníka a projektanty, proto tu zvláštní pozornost věnovali architektonickému pojetí. Rozhodli se pro extrémně úzké a zároveň vysoké věžové silo. Budova čítá celkem třicet komorových sýpek a každá z nich je přímo obalena samostatně řízeným fotovoltaickým systémem.
Při výběru technologie padla volba na CIS-moduly vyráběné firmou Würth Solar z Marbachu, jejichž jednotný matně černý povrch dobře zužitkuje dopadající sluneční záření, ale také opticky na fasádě vyniká. CIS-moduly vznikají nanášením mikrometrické aktivní vrstvy z mědi, Iridia a Selenidu na nosný materiál (např. sklo). Zmíněný výrobní postup se ukázal obzvláště šetrným vůči přírodním zdrojům - zejména z  pohledu energického.
S novou budovou tak  jedna z nejstarších místních společností vsadila na technologie budoucnosti.

Zdroj: LEA, Chlumova 17, Praha 3, 222 782 315, 606 453 892, 723 573 738
www.lea.ecn.cz, lea@ecn.cz, lea2@ecn.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů