Čtvrtek, 18. dubna 2024

Středočeský kraj uhradí studii elektrárny spalující odpady

Středočeský kraj uhradí studii elektrárny spalující odpady

PRAHA -- Středočeský kraj zaplatí studii stavby plazmové elektrárny, ve které se bude spalovat upravený komunální odpad pomocí extrémně vysokých teplot. Bude ji moci využít soukromý investor, který bude ochoten elektrárnu v regionu vybudovat. Technickoekonomickou studii vypracuje za 1,9 milionu korun firma PDI z Prahy, jež zvítězila v soutěži, řekl dnes ČTK krajský radní Ladislav Kutík.

Kraj chce dát impulz k tomu, aby první elektrárna tohoto typu ve středních Čechách vznikla. Zařízení, které používá progresivní technologii takzvaného plazmového zplynování, by mělo podle hrubých odhadů stát asi 1,6 miliardy korun. Kraj počítá se soukromým investorem.

"Myslíme si, že plazmová elektrárna na bázi tuhých alternativních paliv je vhodný a čistý způsob likvidace odpadu. Využívá moderní technologii, která je šetrná k životnímu prostředí a je zdrojem energie," uvedl Kutík.

Studie by měla obsáhnout možnosti využití plazmového rozkladu komunálního odpadu, nastínit ekonomickou návratnost, finanční rozpočet, harmonogram a řadu dalších ukazatelů, uvedl vedoucí odboru regionálního rozvoje Ladislav Bína.

O tom, kde by měla plazmová elektrárna být, není rozhodnuto. Zatím se uvažovalo o Mladé Boleslavi. Záměr na výstavbu závodu schválili mladoboleslavští zastupitelé loni v polovině prosince.

Kraj nechce mít jen spalovnu odpadu, ale zařízení, které při zpracování upraveného odpadu bude vyrábět elektrickou energii. "Podle našich informací se tato technologie začíná ve světě prosazovat. Odpovídá i územní energetické koncepci, která akcentuje obnovitelné zdroje energie," dodal Bína.

Libuše Hanzalová
Zdroj: Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů